Followers

Wednesday, October 19, 2011

Evening Primrose Oil(EPO) & Wanita Hamil

Evening Primrose Oil dan kandungan anda. Persoalannya sekarang ialah selamatkah untuk anda mengambil Evening Primrose Oil (EPO) ketika mengandung? EPO ialah ekstrak yang sudah digunakan berabad-abad lamanya bagi mengurangkan hot flushes (rasa panas pada bahagian muka bagi wanita menopause),ekzema sakit sendi, PMS (Sindrom sebelum datang haid) dan kesakitan pada buah dada (terutama sebelum datang haid). Dan ada juga pendapat mengatakan bahawa ia boleh meningkatkan kesuburan wanita.


NAMUN SEJAUH MANA KESELAMATANNYA BAGI IBU YANG MENGANDUNG?

Bagi saya, sepertimana konsep yang kita gunakan pada ubat-ubatan sebegitu juga saya rasa patut digunakan EPO. Sekiranya sesuatu ubat itu diragui keselamatannya, maka langkah yang perlu diambil ialah dengan menimbangkan nisbah risiko dan kebaikannya.Jika nisbah risiko lebih tinggi sebaiknya ubat-ubatan tersebut dielakkan dan begitu juga sebaliknya.

Dipercayai juga walaupun EPO mungkin mempunyai fungsi untuk membantu meningkatkan kesuburan seseorang wanita, biasanya wanita dinasihatkan menghentikan pengambilannya selepas waktu ovulasi dan menyambungnya dengan Flaxseed Oil sehinggalah waktu sebelum datang haid. Ini bagi mengelakkan keguguran sekiranya mereka mengandung . EPO mempunyai kebolehan menyebabkan kontraksi pada bahagian rahim yang boleh menyebabkan keguguran.
Untuk lebih jelas, cadangannya ialah seperti berikut :

Hari pertama datang haid sehingga hari ke-8  = EPO
Hari ke-10 hingga hari ke-18 = Flaxseed Oil
(Ini adalah waktu kesuburan dimana telur dikeluarkan dan bersedia untuk disenyawa)
Hari selebihnya sehingga datang haid = EPO

PERINGATAN PENTING!!

1. Walaubagaimanapun sekiranya anda mengesyaki diri anda mengandung, pengambilan EPO perlu dihentikan serta merta.

2. Disebabkan kitar haid setiap wanita berbeza adalah sebaiknya berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk cadangan yang lebih bersesuaian dengan anda. INGAT!! Setiap wanita adalah berbeza dan amat penting untuk anda memahami keadaan ini bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini.


SEKIAN..(sharing is caring)   **Edit by Nory**

0 comments:

Post a Comment

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)