Followers

Wednesday, December 31, 2014

Sewa tapak iklan di blog Nory Zoulkefle

*sticky post, entry baru scrol bawah -bawah yer..TQ!!


Blog Nory Zoulkefle sekarang dah ada tapak iklan untuk disewa.Khas buat online-online shopper yang berminat nak promosi dan iklankan bisnes di blog Nory Zoulkefle bolehlah emailkan details-details beserta dengan banner bersaiz 728 x 90 untuk ditepekkan di ruang iklan berkenaan, kalau permintaan menggalakkan, ruang iklan akan ditambah lagi.Sebarang pertanyaan boleh hubungi di

elfekluz1921@gmail.com

Semoga dengan beriklan di blog ini sedikit sebanyak dapat membantu mengembangkan lagi bisnes anda..Kira maca win-win situation gitu...



Sunday, December 21, 2014

9 bulan punya cerita


17 December 2014 genap lah dak bobot 9 bulan..Entry terlambat sikit bulan ni, mama dia busy like Rosmah katekoo..Puihh...Busy lah sangat.Alhamdulillah, 9 bulan yang indah.3 bulan je lagi nak menginjak ke usia setahun jagung..Hurmm awat cepat bebenor besar nak oii..

Sejak dah pandai merangkak  masa dia genap 8 bulan aritu, habis satu rumah dia menjelajah, kejap masuk bilik kejap keluar bilik, kejap pergi dapur..Pffftttt penat siot kejar dia, nasib baik rumah kecik je.huhu.Dan sekarang dah 9 bulan. dah pandai memanjat plak.Huhhuhu..Lasak weyy..Nak pakai diapers pon payah sekarang..Dah lah kuat mengamuk  macam mama dia ,kepala angin.,hahah..Bila dia mengamuk tu, aku nampak diri aku dalam diri dia..hikhikhikhik..Pastu tersenyum sendiri, Mana nak tumpah kuah kalau tak ke nasi ye dok??haha..

Dah makin banyak mulut, kuat menyembang dia ni..Boleh register ahli mesyuarat tingkap lah nanti..Hahahah..Tapi mama dia bukan jenis yang suka amik taw n jaga tepi kain orang ok..Haaa takmo takmo..Hikhikhikhik..Mama suka buat hal sendiri je, amik taw pon yang penting-penting je, yang tak penting malas lah nak amik taw hal orang, nanti orang tak suka tawww..huuhuhu.

Paling suka berjalan, yuppp spesis mama dia jugak, jenis tak reti duk rumah diam-diam..Kalau dukung dia, cepat-cepat lentikkan badan dia menghala ke pintu, keluar je dari pintu kemain menggeletek kaki punya lah suka macam tak keluar rumah setahun..Pastu pandai plak tu pantang nampak orang dah siap lelawa dia dah tentu arah dah mintak dukung, kalau kau duduk, cer try mintak dukung, memang tak lahh dia nak melayan..hahahah...saboo je lah aku..

Dah pandai faham apa yang orang cakap, dah boleh dengar arahan.Contohnya kalau cakap yeayyy pandaii..Dia akan tepuk tangan dengan sengih2 kerang busuk dia tu..Kadang2 dia sendiri yang tepuk tangan n cakap "andai yeahh" ikut bahasa dia lah..Asalnya "Yeayy pandai". tapi dia sebut terbalik, "andai yeahh"...hahah hentamlah labu.,.

Tak sabar nak tunggu dia boleh berjalan, sebab aku dah tak larat nak dukung dia, berat dia yang 11kg lebih tu sepatutnya berat budak umur setahun lebih taw takk..Tapi dia tu baru 9 bulan..Perghhh cer bayangkan camne nak dukung...Aku pernah terlupa bawak stroller dia, dukung dia kat IoI cITY Mall...Perghh nak pitam aku weyy dukung dia..Dah lah abah dia kerja masa tu..Gillir2 dukung ngan mak aku..Mak aku pon tak larat..hukhukhukhuk..

Huhuhu...itu je nak cerita..Aku busy ni.Kerja baru ni busy tapi enjoy sebab ramai kawan.Kat opis plak takleh online, kedekut password WIFI..Thats why blog agak kesunyian lately..

HAPPY 9 MONTHSARY BOBOT MAMA..

MMMMMMUUUUAHHH!!!

Moh layan gambar budak umur 9 bulan ni..,



Monday, December 8, 2014

Dah merangkak dah dia.


Takde apa yang lebih menggembirakan bila dapat tengok perkembangan anak satu persatu.Cepatnya dia membesar..Dari taktaw apa-apa, sampai dah taw macam-macam..Perkembangan terkini dah pandai merangkak, masa tu genap 8 bulan..Masa baru pandai tu comel je dia merangkak sopan giler, kaki rapat je dengan tangan macam fengantin dah.Sekarang dah laju kemain, kalau nampak kucing lagi lah sakan dia mengejar kucing tu, takdan masuk gear 1 dah terus gear 5..Perghhh..Alhamdulillah hasrat aku nak tengok dia merangkak termakbul jugak.Aku seboleh-boleh taknak dia skip alam merangkak, taknak dia terus-terus taw berjalan je, sebab aku nak dia ikut lumrah step by step gitu..Sebab doktor ada kata, jangan cepat bangga kalau anak taw2 je dah pandai berjalan berdiri tanpa merangkak terlebih dahulu sebab alam merangkak tu paling penting dalam proses tumbesaran sebab mampu merangsang otak anak..Oooo baru aku taw..Biasalah new mom yang kurang ilmu macam aku ni...hihi..Dan sekarang dia sedang belajar memanjat..grrrrr...Tak puas lagi tengok dia merangkak..

Tapi apa pon tahniah anak mama, sebab dengar cakap mama supaya belajar merangkak cepat2..Takmo belajar jalan dulu sebelum merangkak taw..Sayang taw kalau skip alam merangkak..hihihi...Dan sekarang tengah gigih belajar memanjat.Buat sepah rumah dia dah champion dah..Paling tak tahan, perangai dia sekarang suka nangis kuat-kuat, kadang tu sengaja dibuat2 je nangis dia tu..Grrrrr kadang hilang sabo jadiknya, so jadik tarzan jugaklah mama dia ni kat rumah.Garang okeyyy mama Iqy ni..Tapi dia sikit pon tak takot...Urghhhh lagi buat aku geramm..Lagi di marah lagi manja plak kat kite..Eh memang camtu ke perangai budak umur baya2 dak Iqy ni ek..Perangai nak masuk setahun jagung ek..Sampai tahap nak terberak terkucil pon ku tahan jebat, jenis tak boleh tinggal sorang2, pantang tinggal kejap pegi dapur ke pergi bilik air ke, dia punya melalak saje je nak bagi satu block rumah ni dengar suara dia, orang dengar mesti ingat aku dera anak..hahaha.

Dan 8 bulan ni ada appointment kat KK, tapi tak kena cucuk pon just timbang berat badan je.Berat tak naik banyak, masa 7 bulan aritu 10.4kg , 8 bulan ni 10.8kg je..Naik sikit je, nurse kata standard lah bila budak dah start melasak..Tapi naik sikit pun perghh aku kadang termengeluh jugak bila dukung dia, tak larat weyy, meh sape larat dukung dia, aku belanja eskrem 20 sen nak.Mujur sekarang ni dia dah boleh duduk, so kalau pegi mana2, takyah bawak stroller dah, duduk je dalam trolley, kalau makan kat kedai pon dah boleh sumbat dia dalam baby chair.Tu pon dia suka ngelat mintak dukung jugak.Saje nak bagi mama dia kurus lah tu.Kalau ada abah dia, abah dia lah jadik mangsa.

Kat rumah abah dia lah kawan baik dia, kecik-kecik dah pandai mengadu ni.Kadang tu tengah lepak2 depan tivi golek2 ngan dia, dengar je bunyi pintu abah dia balik kerja, dan2 tu dia nangis mintak simpati macam baru lepas kena pukul, tak sempatlah abah dia nak buka kasut, dah melalak mintak dukung, sambil nangis mengada2 macam ngadu lah aku marah dia ..Tapi cara menangis macam baru lepas kena pukul plak, dah abah dia pandang slack je kat aku..Huhhh!!! Drama King punya budak..Aktiviti dia dengan abah dia, abah dia kan hero dia, semua abah dia boleh jadik, kuda 50sen pon abah dia.Duduk belakang abah dia sambil goyang2 badan macam naik kuda..Dengan abah boleh lah, dengan mama, sorrryyyy...hikhikhikhik..Tu yang kalau abah dia ada, aku boleh relax sikit, sebab dia memang melekat je dengan abah dia, takleh berenggang, dengan aku dia tak heran dah kalau ada abah dia..Sampai hati kau bobot, buat mama camni..

Dah pandai sebut banyak perkataan, tapi dari 3 bulan dia dah memang dah pandai sebut macam2 perkataan,maybe kenan mama Ida dia ni, banyak mulut tapi hati baekk...Kan ida kann...hahaha..Sekarang paling kerap sebut mamamaam..mamamaam...emmmaa..mama..adah..abah..acccaa ..bababa..broom broom..mmbah..tatattata..dadada.ddooii boii..mulut bising jugak dia ni..Gigi dah tumbuh 3 batang bawah, dan 2 batang lagi tengah ondway gigi atas plak..huhu..Hobi suka mengokak orang..Saje nak test "drive" gigi baru lah tu..Dah lah suka gigit kepala lutut orang..Gelii taw takk..Ko ingat tak sakit..huahuahuahua..Dan sekarang dah pandai touching, cer ko sebut amboiiiiii biasaa dia tu...Takdan nak ribut petir, banjir terus..Uwaaaa melalak..Jiwa sentitif ni, badan je sado ketak2, tapi hati tisu..hahahah..

Friday, December 5, 2014

Hadiah dah sampai


Alhamdulilah hadiah yang Iqy menang contest aritu dah selamat sampai.3 hadiah sekali dapat.Mama pon dapat sekali.Tumpang rezeki anak jeni.Yang best hadiah boleh pilih sendiri, sebab dapat voucher kan.Anak yang menang, mak dia yang excited pilih hadiah, yela dah anak tak reti nak pilih lagi, haruslah mak dia yang take over..hihihi..Ekceli ni memang rezeki Rizqy lah ni, sebelum aku berhenti kerja aritu aku selalu terfikir, camnelah aku berenti kerja nanti mesti tak dapat shopping baju Iqy lagi, tapi tu lah orang kata kan, rezeki anak ni sentiasa ada..Walaupon mama tak kerja, dapat jugak dia baju baru mainan baru walaupon abah dia mampu je nak beli, tapi mak dia kan over jenis tak puas hati selagi tak berhabis duit sendiri kat anak walaupon tak kerja ada hati nak shopping tu..hahaha..

Oklah tu je nak share..seee u again..

Thursday, December 4, 2014

Jom tolong habiskan stock terakhir ni

Dah kenapa tetiba jual shawl plak minah ni kan.hahaaha..Layankan aje lah.Kot lah ada yang terminat dengan shawl yang diberi nama Oryza Chiffon Halfmoon 2 layers ni.Kemain nama panjang 14 harakat.hahaha..Nama yang diolah dari nama asal aku sendiri lah tu.Tak sangka jugak nama aku agak saintifik gitu..hahaha..Heyy berapa kali hahahahah dahni.Meh sini nak kasik promote sikit..

Shawl ni ada 2 colour je yang tinggal, pink dan coklat/orange..Material high quality chiffon, kain tak mudah rosak walau di pin berkali-kali.Yang penting shawl ni labuh menutup dada sesuai untuk muslimah semua.Kain sejuk je bila pakai, dan tak jarang..


Gambar pemilik terpaksa di"hide"kan atas  faktor muka nampak huduh sesangat..Ai is segan uolls, lama tak selfie lah katakan..Ntah sejak bila jadik femalu minah ni kan..puihhh sekali..Mudah digayakan dalam style apa sahaja ikut kreativiti anda.Nak ikut style macam aku pakai ni pon okey, sebab boleh nampak design 2 layers tu cantik je terletak..


Ni view dari sudut tepi pulak.Kalau ada yang berminat nak order Oryza Chiffon Halfmoon 2 Layer ni boleh laju-laju wassap aku di talian 017-344 8400..Kaler pink ni tinggal 1 je taw, sape cepat dia dapat, hot item ni, dah 2 kali aku restock kaler ni.

Harga RM40 include postage.

Wassap only : 017-344 8400 (order jangan tak order)

* tolong aku kasi licin ini stock, nanti boleh amik stock design lain plak..

Wednesday, December 3, 2014

Besday gift vs special gift

Laki aku bila sampai mode ' romantik' dia memang rasa nak pengsan buatnya..Yo la laki den ni haa bukan spesis laki yang romantik2 gitu tapi dia ade suweet dia yg tersendiri la..Romantik dia tu ade hari2 tertentu je, tapi sweet dia hari2..Haa faham dak..hihi..

Ingat lagi besday aku bulan lepas?? Haa lupa la tu? 19 November laa.Memang Abi ada tanya aku nak hadiah apa? Ko taw jela laki aku tu bukan reti buat seperais2 ni.Yang aku plak jenis tak reti mintak2 hadiah, bila ditanya mesti jawapan aku alaa takyah lah belanja makan pon okey,dapat kek sebijik pon aku dah syukur dah atleast dia tak lupa tarikh lahir aku dah ler.Tak reti la nak mintak hadiah ni.Tetiba otak blank taktaw nak hadiah apa takkan tetiap tahun nk handphone baru je, parahhh..

Tapi Abi ni ada pasang niat nak hadiahkan something sbagai tanda terima kasih sebab lahirkan zuriat dia 8 bulan lepas..Tapi aku tak mintak pon dia yg nak bagi sesangat maybe faktor dia menyaksikan sendiri saat aku bertarung nyawa lahirkan zuriat dia kot, yela sampai dia sendiri menitis airmata waktu tu.Thats why kot dia beria2 nak hadiahkan aku.Aku iye kan aje la..

Last2 awal bulan baru ni dia belikan hadiah ni sebagai hadiah besday merangkap hadiah penghargaan kerana melahirkan Rizqy..Ye hadiah biasa2 je bagi orang lain tapi luar biasa bagi aku.Pestaim seumur hidup pakai jam mahal..Sebelum ni jam paling mahal aku RM25 je made in pasar malam.hihihi..

Kalau ada yg cakap aku nak show off ke hape, lantak ko la.Yang penting aku taw apa niat aku.Kalau betul aku nak show off, setakat jam je kot, bukan tayang lamborghini sebijik, lagi ko jegil2 mata kat aku kan.Ni entry kenangan beb..Kenangan hadiah diusia 27 tahun.Eh bocor rahsia umur aku..huhuhu..

Abi memang jual jam tapi bukan original , gred A je.Tapi bini punya pasal, dia belikan yg Ori lah kasik binik merasa..maklumlah bini tak penah pakai jam mahal2 ni.Kesiann kan. Sob sob sob..

anyway..tenkiuu Abi..ailebiu so much..terus melaram jam baru pegi opis baru..Ehh ..haha


Tuesday, December 2, 2014

Hari pertama bertugas

Yuhuuuu..lamanya tak hadap blog.Laptop kat umah dah bagi hint suruh tukar baru..haha..Arini first day start keje baru dengan suasana baru, kawan baru , skop keje yg baru, gaji baru..Semua baru la senang citer.

Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan aku dalam mencari kerja.Memang dari dulu mungkin kebetulan lah, aku jenis yang senang dapat kerja.Bukan nak riak, tapi mungkin tu rezeki bahagian aku kot.Yelaa setiap org rezeki lain2 tak sama.Aku bersyukur YA Allah..

Dan kerja baru kalini aku memang target nak gaji lebih dari gaji tmpat keje lama, dan kerja 5 hari seminggu.Aku dapat 2 tawaran aritu, yang satu tu aku tolak sebab sabtu kerja.Dan aku pilih pilihan kedua ni, selain syarikatnya yang kukuh dan sabtu cuti, aku suka jugak dengan benefit2 yang disediakan.Hari pertama kerja, terlalu awal lagi aku nak menilai, tapi yg pasti super busy..Tu tak kisah sangat..Cepat sikit masa berjalan taw2 je dah nak balik.

Yang best kerja kalini ramai kawan..Semua jenis yang tak menyombong kerek ke hape ke..Setakat ni semua okey..Doakan aku kerja lama kat sini.Aminnn...

Position aku kat opis baru ni Receptionist..Yupp penyambut tetamu..Kena tahan maki yer kawan2...hahahha

Oh yang tak best takleh Online..strictly no facebook n internet kawww...Hurmm rinduu blog..Bertabahlah nakkk

Friday, November 21, 2014

Rizqy tempat ketiga "Peraduan Senyuman Bayi Paling Menawan".


Alhamdulillah, Iqy menang lagi dalam 'Peraduan Senyuman Bayi Paling Menawan" kat FB.Ekceli masuk peraduan ni tak letak harapan tinggi pon untuk menang, masuk just suka-suka je sebab ramai plak PM suruh masuk kan Iqy, ramai jugak supporter dak Iqy ni taw, dah boleh bukan Fanclub kalau gini,kahkahkahkah,.Keputusan diadili 30% undian like dan 70% pilihan juri.Aku kalau undian like macam tak berapa nak gemar dah memancing like, dulu rajin lah zaman bujang dulu, banyak masa free kan.Tapi yang buat tertarik 70% pilihan juri tu, maknanya kalau undian sikit pon still ada harapan cerah untuk menang.Dah lah yang masuk ni berganda-ganda lagi comey-comey belaka, hampir 2 ratus orang taw yang join peraduan ni, yang undian paling tinggi cecah 10ribu like, giler ahh, aku terus tak layan dah..Aku pon tak share sangat gambar Iqy ni suruh orang like, sebab dah give up..Rasa macam tak boleh menang dah.


Alih-alih masa 19 November tu tetiba terperasan kat wall dorang dah umumkan pemenang.Mulanya aku buat dekk je, sebab tak rasa macam Iqy boleh menang, sekali eh macam kenal je pemenang tu..Rupanya Iqy terpilih sebagai pemenang tempat ketiga, yang undian ribu-ribu langsung tak tersenarai pon.Maknanya betul lah, 70% undian daripada juri yang memilih.Alhamdulillah, tak sangka dalam ratus-ratus yang join Iqy terpilih walau hanya tempat ketiga, tapi setakat ni Iqy masih memegang rekod tanpa kalah..Bukan nak riak taw, just sharing perasaan je.Iqy ni memang dari dalam pantang dah dilatih beraksi depan kamera, sebab tu dia pantang nampak kamera tersengih-sengih macam kerang busuk.Kalau pergi mana-mana plak, peminat dia dah macam peminat retiss plak, aku plak yang naik segan, aritu pergi makan kat kat Seksyen 7, masuk je restoran tu kebetulan time lunch, awek-awek yang tengah lunch boleh menjerit-jerit teruja sambil panggil2 Iqy,sampai pergi kat meja nak main n dukung Iqy, orang lalu lalang pandang pelik je, agaknya orang tanya apa lah yang spesial sangat budak tu..?hikhikhik.Aku memang jakun sikit lah, sebab sebelum ni sebelum takde Iqy, aku pegi mana-mana, takde plak orang jerit-jerit teruja sambil tekup2 muka cakap Ohmaiii ohmaiii...hahahaha,,So, bila dah ada Iqy ni, aku macam kejutan budaya sikit.Tu baru citer kat restoran, belum citer kalau aku pegi klinik, pegi bank, petugas yang tengah kerja kat kaunter pon boleh bangun dari tempat duduk nak usik Iqy je, haishhh kang boss ko marah ko jangan salahkan aku plak ek.hahah..Dan soalan yang lazim orang akan tanya, "adik ni ada mixed blood ke?" Jawapannya ko rasa??? Memang takde mixed blood pon, kebetulan je muka dia Pan Asian gitu, mungkin sebab masa peknen kan dia aku obses tengok gambar2 anak mat saleh, anak arab semua, dan aku selalu amalkan doa Nabi Yusof..Hihihihi..Ni semua pinjaman Allah kepada aku n Abi..Lahirnya Iqy membawa tuah dalam kehidupan kami, terima kasih pada yang kasih dah sayang pada Iqy.Doakan Iqy jadi anak yang soleh dan berjaya di dunia akhirat,Tu je yang aku minta..Keindahan wajah dia merupakan satu bonus je untuk dia, semua tu pinjaman, harap peribadi dia pon seindah wajahnya juga kelak, insyaALLAH..aminn

*bukan entry masuk bakul angkat sendiri yer, ramai yang tanya, so aku jawab kat blog jela, lebih privasy gitu, kalau orang baca pon, anggap jela aku bermonolog sendiri, aku segan nak mengaku anak aku hensem comey apalagi nak puji anak sendiri, tapi entry ni aku sekadar menjawab soalan, harap yang bertanya dapat jawapan seandainya terbaca entry aku ni,yela kalau citer public sangat pon contohnya "apa petua ko dapat anak hensem putih gebu mcm Iqy tu?" pastu kalau aku jawab "ooo aku amalkan doa nabi yusoff masa ngandung dia," msti orang kata laaa nak showw off lah tu dia selalu baca quran..Haaa tu yang aku taknak tu..Bila citer kat kat blog, yup mesti ada yang cakap belakang jugak, tapi niat asal aku bila Iqy besar nanti dia kan baca apa kisah dia masa kecik-kecik dulu.Tu jeee...Dan, kalau tak suka, toksah lah baca blog aku kann..Tak paksa pon,,Yang pasti anak-anak yang dilahirkan ada keistimewaan dia yang tersendiri, semua baby lahir-lahir je dah cutee, memang tak dinafikan..Ni pon malas nak citer detail-detail, kang orang muntah..Kadang-kadang aku taktaw nak jawab apa,hakikatnya aku mahupon Abi takde darah campuran.Kalau belah mak aku ada campuran Baba Nyonya Cina + Bugis je.Tu pon generasi dulu-dulu lah, tiba tang aku takde dah tempias baba nyonya bagai tu..Kalau belah Abi, Abi cakap takde jugak.Tapi macam ada, tapi yang pasti bukan keturunan mat saleh or arab or pakistan..Walaupon orang selalu cakap Abi macam mat saleh lah, macam banggali jual karpet lahh, pasrahh jela..Abi plak kalau orang cakap Iqy macam anak mat saleh, dia jawab Iqy ni cicit mat saleh bukan anak mat saleh sebab atok Abi nama Salleh..hahahahah...Sioottt je Abi.

SO, HAKIKATNYA IQY  BERDARAH CAMPURAN MAMA + ABAH DIA SAHAJA..Takde mixed blood mat saleh ke pak arab ke, pakistan ke,seperti yang digembar-gemburkan.Eh cakap takde mixed blood pon orang cakap poyo taw, kononnya ingat aku nak berahsia lah kengkonon..dah memang takde takkan aku nak cakap ada..kang lagi kena hentam teruk..hahaha..Tak paham aku ni kengkadanag, jawab salah tak jawab salah..Bila jawab kata nak menunjuk2 perasan anak ko sorang je hensem, comey bagai, tak jawab kang kata poyo nak berahsia lah plakk..Haaa sekarang aku dah jawab...Lama giler peram jawapan ni, kalau tak puas hati meh kaji susur galur asal usul kami laki bini,,kikikikikiii..

dan sebagai sebagai penutup

              TAHNIAH ANAK MAMA..(entry dah melalut saje pinjam entry ni untuk jawab soalan)

Thursday, November 20, 2014

19 November datang lagi

19 November datang lagi untuk tahun ni, bermakna bertambah lagi setingkat usia aku.Alaaa baru 27 tahun, tapi rasa macam baru 17 tahun je..Hekhekhek..Tahun ni special sikit sebab tahun pertama sambut besday sebagai mak budak.Kalau tahun lepas sambut besday ,Iqy dalam perut lagi, tahun ni sambut besday dengan budak umur 8 bulan.Cepatnya masa berlalu.Lagi beberapa bulan nak sambut besday anak bujang nak masuk setahun plak.hihihi..

Tahun ni takde party kecil-kecilan macam tahun lepas, Abi ada jugak suruh plan, tapi rasa macam malas plak nak ready kan majlis tu..Lagipon dah tua ni macam malas plak nak celebrate2.Hari selasa 18hb tu Abi kerja, siang tu macam biasa lah aku pergi melangok kat rumah mak aku, dah tak kerja ni, melepek kat celah ketiak mak je, walau pon dah ada anak kecik, nak meleset jugak kat mak,hikhikhik..

Abi balik kul 8.30 malam, mak plak mintak tolong jemputkan adik aku kat tempat kerja dia sebab papa balik lambat.So aku pon mintak izin Abi balik lewat sikit..Taktaw plak diam-diam Abi amik kesempatan nak buat seperais lah konon, balik dari kerja dia menyinggah beli bahan-bahan nak buat kek.Plan asal , kalau aku balik je nanti, kek dah siap.Tapi Abi tu kan, memang selalu sangat "failed" buat seperais.Tak pernah berjaya lagi seperais dia, mesti terkantoi je..Sebabnya kebetulan periuk kukus yang mak aku bagi tu dia terlupa nak keuarkan dari bonet kereta, aku plak jemput Tasha guna kereta time tu.So, aku balik je rumah, kantoi lah dengan bahan-bahan nak buat kek penuh atas meja.Hahahahah,,Abi...Abi...Tak pernah serik dia mencuba nak buat seperais, tenkiuu Abi tu pon dah cukup sweet dah tu.Kan sayang dah cakap, sayang tak mintak lebih kat abang, cukuplah abang seadanya, tak kurang tak lebih, cukup sempurna dah..

Dia asyiklah cakap, abang tak mampu nak beli hadiah mahal-mahal untuk sayang, abang mampu buat kek je untuk sayang..Hurmm abang..kek dari air tangan abang tu lagi berharga dari hadiah yang mahal-mahal taw.Dah-dah ler tu dok cerita sedih je..huhhuhu..Kek yang dibuat dengan penuh kasih sayang, ko rasa??Ade ke bini-bini yang tak suka suami dia buatkan kek harijadi untuk kita,biasanya dengar isteri je buat kek untuk suami, ni suami yang gigih penat-penat balik kerja terus menggentel tepung buat kek kat dapur.Takde alasan untuk aku tidak mensyukuri.Syukur alhamdulillah..Terharu sangat walau hanya sebijik kek.Tak kudambakan handbag jenama, pakaian jenama, dapat kek sebiji ni pon dah mampu gugurkan airmata aku..Tenkiu Abi,,sob sob sob


Ni gambar bukti Abi yang buat sendiri kek ni..


Berjaya jugak siapkan kek ni sebelum detik 12 malam (19 November)..Kek diberi nama Brownies Whipped Ice Cream..Cukuplah aku kata kek ni sedap sangat-sangat..Nampak simple tapi penuh dengan kasih sayang, aku dapat rasakannya.hikhikhik


Dah nak potong baru teringat lilin takde, Abi terlupa nak beli, dia laju2 amik lighter dan petik suruh aku tiup,,Sedaya upaya dia cuba nak sempurnakan hari istimewa aku tu..Giler tak sayanggg kat lakii..Mestilah sayang..Dia tak romantik tapi dia suweeettt angat..Biar aku sorang je yang taw..Ngehngehngehngeh..
Anak bujang aku tu dah "mendengkur" dah time ni..Tu pon dia macam taw-taw je tahan mata sampai pukul 11 lebih , padahal masa tu mata dia dah kecik dah nak tido sesangat, last-last dia tertido jugak.
Dia lah hadiah harijadi paling bermakna dalam hidup aku..Abi pon sama..Hadiah paling berharga sepanjang hayat..


Happy Bornday untuk diri sendiri..Takde apa yang nak di"wish" kan selain mintak Allah panjangkan umur dan beri kesihatan yang baik pada semua insan-insan yang aku sayang..Mak, papa, Abi,Rizqy, Tasha,Along, anak2 buah dan semua family member.Aku tak boleh hidup tanpa dorang,.Tu aje...Aminnn...

Tuesday, November 18, 2014

8 bulan


17 Mac 2014 - 17 November 20124 
Happy 8th Monthsary Rizqy Hafiy Aish.Hadaplah entry celebrate monthsary Iqy ni tetiap bulan.Nanti dah masuk ulang tahun, kira tahun plak yer, time tu dah tak gigih dah mama nak mengira bulan.hihihi..
Bulan ni seronok giler dapat jaga Iqy secara full time, sebab mama dah berhenti kerja.Seronok kan dapat besarkan anak depan mata, 24 jam ngadap dia je.Nak-nak plak sejak dua menjak ni Iqy dah banyak tunjuk perangai baru, makin panjang akal, yela dah besar kan dia tu.

Dia dah pandai fahami apa yang orang cakap, misalnya bila dia berdiri, nyanyi lagu ketiyak kepopo mesti dia joget sambil goyang-goyang tangan n tersengih macam kerang busuk.hihi..Pastu bila cakap "Iqy pandai..." dia akan tepuk tangan sambil tersenyum bangga.Pandai sangat lah tu.hikhikhik..

Belom pandai merangkak tapi sedang berusaha keras ke arah itu.Esok lusa pandai la tu..Aku pon dah kurangkan penggunaaan walker kat dia, nak bagi dia belajar merangkak dulu.Kalau duduk dalam walker dia, dia punya laju kemain.Pastu terkinja-kinja dalam walker tu nasib baik tak roboh walker tu.hahah.

Dah pandai ajak jalan, kalau duduk rumah lama sikit mulalah ajak dukung sambil badan mengerekot tala ke pintu.Pantang tengok orang bersiap, lagi-lagi kalau aku tengah duk sarung tudung, dia dari dalam walker terus rempuh aku dengan kejam nya pastu tarik baju aku takmo lepas, pastu merengek-rengek mintak dukung, takut benor kena tinggal.

Dan lagi satu sekarang ni dia dah pandai "touching", pantang orang sebut "amboiiii dia tu", uwaaaa melalak.Tapi aku suka buli dia, saje je "amboi' kan dia, sebab dia akan nangis manja gitu, geram je tengok..hikhikhik.

Makan plak sekarang dah pandai memilih nak makan yang sedap-sedap je yang ada rasa je.Dan paling buat aku terharu dia hanya nak makan bubur masakan aku je.Masa pergi kuching aritu aku terlupa bawak blender n makanan dia, so aku order bubur ayam je kat restoran, tapi dia takmo makan.Sampai muntah2, aku try bagi Heinze pon dia takmo makan sambil kerut-kerut muka.3 hari kat Kuching, selera makan Iqy menurun, dia rindu masakan aku.Alololo suweettt taw tak..Balik je dari Kuching, aku masakkan bubur untuk dia, banyak dia makan,Ternyata dia dah terbiasa dengan masakan mama dia.Aku memang berniat supaya dia akan ingat n rindu dengan masakan aku sampai dia besar nanti.Walaupon dia dah kawen nanti, biar dia duduk dekat-dekat je dengan aku, jangan duduk jauh-jauh..hikhikhik..

Aku tak nafikan aku seorang mama yang garangggg!!!..Selalu je kena marah dak iqy tu, tapi marah seorang mak, tak luak mana pon, anak pon tak takut, dah kena marah pon cari mama jugak, meleset kat mama jugak macam takde benda berlaku.Bila dah berjiwa mak2 ni, kadang nak marah pon tak sampai hati, alahaiii anak.Tapi tu lah hikmah dia sejak aku berhenti kerja ni, aku mampu kawal emosi aku.Aku lebih tenang bila berhadapan dengan Iqy yang semakin meningkat naik tu, mula-mula aritu stress jugak,tapi stress tu taklah seteruk stres pegi bekerja.hihi.Tapi sekarang, dah takde dah dengar aku marah-marah Iqy, dah faham dah peel dia camne kan..hahaha..Cuma selalu kena "amboiii" je, saje suka buli anak sendiri..hahahaha...

Tapi sayangnya, aku takleh lama jadi surirumah ni, aku kena kerja jugak untuk sama-sama Abi besarkan Iqy..Nak dia ada kehidupan selesa takmo cukup-cukup makan je,insyaALLAH sedang mencari-cari kerja baru, aku kena berkorban masa menjaga anak seperti sebelum ni balik, maafkan mama Iqy, takpe2 nanti mama reward bawak Iqy gi jalan-jalan selalu ek..

Sepanjang proses pencarian kerja ni, enjoy giler okey, gi intebiu bawak anak taw.Kehulur kehilir pegi cari kerja bawak mak aku n anak.Saje bawak Iqy sebagai sumber semangat nak cari kerja.Asal gi intebiu je niat untuk anak.Berkat nama anak RIZQY.alhamdulillah semua intebiu yang aku pergi aku dapat.Cuma sekarang tinggal aku je nak pilih nak kerja yang mana satu.Alhamdulillah Allah permudahkan proses pencarian kerja aku..Berkat hangkut anak kehulur hilir lah ni.Tenkiu Iqy tenkiu Mak tenkiu Abi, orang-orang yang sentiasa support apa pon keputusan yang aku buat..Syukurr...

Dah melalut dah citer lain..Okey moh layan seketul dua gambar-gambar budakbujang 8 bulan tu..Gigi dah ada 2 batang sekarang kat bawah.Kerja dia asyik nak mengokak orang je.Asal dukung dia gigit bahu, kalau tengah tido, selamber dia je gigit tangan orang, gigit kepala lutut orang, bila bagi tangan dia sendiri, taw plak dia gigit slow-2..Grrrr..


Ma!!!Nak ashik tanbah satu!!




HAPPY 8TH MONTHSARY BOBOT MAMA!!!

Thursday, November 13, 2014

Hippopo Spa Baby & Wellness :Terapi balik bercuti


Hasrat nak bawa "anak bujang" aku ke spa ni dah lama terpendam, dah nak masuk umur 8 bulan baru berkesempatan nak bawak Iqy ke sini.Masa dia umur 3 bulan lebih dulu aku dah pernah booking tapi last minit tak jadi sebab apa entah dah lupa, ni pon kebetulan ada promo untuk dua orang baby, dan kebetulan kazen aku pon nak bawak anak dia sekali, tetiba teringat promo yang hampir tamat 8hb November lepas, and weoll pon sepakat pilih tarikh 5hb November sebab nak grab promo tu kan, dan kebetulan pulak sehari lepas balik bercuti ke Kuching (deyyy!!berapa banyak "kebetulan" daa?), memang elok sangat la tu dak bobot tu pergi spa, kasi massage satu badan dan berendam like a king kat dalam kolam tu.Mama kasi cannnn..Yela 3 hari suntuk kat Kuching lenguh kot badan dia asyik berdukung je, tido kejap2 je dalam van,asyik kena hangkut turun naik van, kesiann anak mama.So, mama dengan baik hatinya kasi Iqy legakan badan yang lenguh-lenguh tu kat sini okeyyy.Selamat ber"spa" my anak bujang..


Kazen aku yang booked kan sessi ni, aku suruh dia pilih time petang pukul 4.30petang sebab kalau awal sangat aku takut tak larat nak bangun awal, baru balik bercuti, sekurang-kurangnya kena qada' tido sehari suntuk...Hahahah bapakk arr..Mentang-mentang dah "cuti terus", eksyenn kau kann Nory??kuikuikuikui..Abi still cuti lagi so dapatlah dia join sekali tengok anak bujang ketipak ketipung dia tu berendam like "DIVA" katekooo...haha..Hujan plak tu petang tu, oii syioknyer kalau sambung tido.Tapi demi mu anak, mama gagah sendal mata dengan batang mancis, kuikuikuik (tipuu sangatt).
Oh yer Hippopo Spa Baby & Wellness ni ada 3 branch taw, aku pergi branch kat SetiaWalk Puchong sebab paling dekat dengan rumah aku, rupanya ramai orang Puchong taktaw akan kewujudan Hippopo Spa Baby & Wellness ni, okeyy sekarang dah taw kann..Esok boleh lah halo-halo aku kalau nak pergi ek, boleh Iqy join sekali.hihihi..Lagi 2 cawangan kat One Utama Centrepoint dan di Great Eastern Mall,Penang.

Just nak info bagi yang nak ke branch Puchong, since ramai yang keliru dan ada yang tersesat, Hippopo Spa Baby & Wellness ni terletak di Bangunan Blok K Level G, coz kazen aku pon sesat.Aku pon kebetulan je terparking kat bangunan blok yang sama, naik lift je terus jumpa, kalau tak, aku pon sesat jugak kot.huhuhu..


Sementara menunggu kazen aku yang sesat tu sampai, aku diberi penerangan serba sedikit pasal Hippopo Spa Baby & Wellness ni, untuk branch di Puchong ni terdapat 3 biji kolam kecil dan 1 biji kolam besar, kolam kecil yang 3 bijik ni khas untuk newborn sampai 6 bulan, ruang dia agak terhad gitu, yela baby kecik kasi ruang kecik2 sudahh lah..hehehe..Air yang disediakan bebas klorin selamat untuk bayi, toksah lah risau yer.Ade juga disediakan kolam private untuk parent yang taknak anak dia mandi kongsi-kongsi, dan ada juga kolam khas untuk baby yang ada alahan kulit seperti elergic atau ekzema.Mini butik baby pon ada sesuai sangat untuk ibu-ibu yang suka cuci mata and then cuci poket sekali, nasib baik aku tutup mata,jeling sikit je..hikhikhik..


Sessi bertemu peminat, jadi jejaka rebutan ko yer??Akak tu siap keluar phone sendiri snap picture dengan Iqy, ngalahkan anak Che Ta plak ko kann..Hahahaha..Lepas sorang, sorang nak tangkap gambar dengan dia, nanti mama boleh lah kenakan cas rm5 per snap picture..hahaha..Nasib baik akak-akak kat sini comey-comey belaka.heee,Okey-okey, kazen aku dah sampai dengan anaknya Syed Ezmeth Rafael Shah..Haa hambik ko, panjang kan nama anak dia,jenuh tok kadi nak sebut nanti ni..hahaha..




Sebelum berendam dalam kolam, kena kasi stretching dulu (betul ke ejaan aku tu?)..Kasi regang-regang kan otot dulu, kang terkejut plak urat tetiba masuk dalam air kan.Cycling-cycling dulu..Iqy champion dah bab ni, dia sendiri pon pandai stretching-stretching kan badan dia, sejak dah pandai masuk kaki dalam mulut ni kan, tapi kat sini special sikit, awek cun yang tolong stretching kan.hikhikhik..Suke letteww..


Kasi rasa-rasa air dulu kat hujung kaki, amacam okey tak??Kalau okey baru boleh kasi campak dia kat dalam tu..kikikiki..Oh yer, sebelum tu baby akan disarungkan dengan pampers khas untuk swimming, yang ni free aje, kalau nak beli pon boleh ada jual kat situ, kotlah kau nak guna untuk swimming kat rumah ke kan, eh bukan ko yang pakai, anak ko lah yang pakai..Kot yer pon kau ni..Cepukk kang..hahaha..Awek cun yang jaga Iqy masa kat sini nama dia kak Ika..Iqy Ika haaa kena sangat nama tu..hihi..Baik akak cun ni taw..Iqy lebiuu akak..


Yeayyy berjaya dilepaskan didalam kolam, disebabkan Iqy dah 7 bulan so kena mandi dalam kolam besar ni kongsi dengan Rafael sekali, seronok je tengok dorang berdua dok berkubang kat dalam tu, rasa nak join sekali jer..huhu..Masa ni belom pakai pelampong, pelampong boleh pilih nak yang kat leher pon boleh nak yang masuk badan tu pon boleh,oleh kerana Iqy dah ada 2 batang gigi, dia tak sesuai pakai pelampung yang kat leher tu sebab nanti dia akan rasa tak selesa kat gigi dia, so Ika suggestkan pakai pelampong yang masuk badan tu je..Boleh lahh asalkan pakai pelampong, jangan tak pakai sudahh.hehe..


Muka memang innocent je memanjang, takde perasaan eh?Sabo jela aku, dia boleh bantai termenung lama dalam kolam tu.dia memang camtu, lambat respon tunjuk keterujaan dia..Dia layan je alunan ombak tiruan yang membadai dia tu, taw2 hanyut je, Rafael pon sama, memasing dah macam layan mata nak tido plak.Macam tak enjoy plak kan, tapi kalau nak ikutkan memang lah pergi spa nak relax-relax ye dok..hahaha..Tapi nak jugaklan tengok dia terkinja-kinja, tapi nan hadooo...Lambat "panass" ini budak..haha..


Layan je la muka innocent dia tu sampai ke sudah...haruuuuu...


Sesekali je dia main terpuk-tepuk air..Pastu sambung buat muka innocent balikk.haha..




Sibuk nak tangkap bola,kumpul banyak2 then peluk erat2 takot orang hambik, takde sape pon nak hambik bola tu iqy oii...huhuh


30 minit berlalu, suis ombak tiruan pon dipadamkan, lampu pon padam, dua orang budak ni baru nak start teruja lah beb..Hadoiii..Baru nak tunjuk respond kick-kick air, tepuk-tepuk air, cehhh takde makna nak layan, dah-dah jom naik ke darat..Massage time plak..


Mencabar giler nak massage budak Iqy ni, sejak dia dah melasak sekarang ni, memang takkk lah dia nak duduk dendiam sambil layan orang gosok satu badan dia, Memang takk arrr..Kalau iqy yang dulu, Iqy yang berusia 4,5 bulan, iyerrr dia memang budak baikk duduk dendiam je, sampai orang panggil dia "muatan berat" duduk statik gitu je, Tapi tidak sekaranggg...Mama dia pon boleh jadi tarzan layan dia sorang kat rumah taw.Okey sekarang dah paham, anak lelaki + lasak memang tak dapat dipisahkan..Pahammm sangat...Hehhhh!!! (bukan mengeluh, nak citer je)


Ni gambar masa mood dia okey lagi, tunggu beberapa minit kemudian, ntah kemana-mana dia berpusing, kesian Akak Cun tu dok melayan dia, kejap massage sambil berdiri, kejap sambil duduk, kejap sambil menonggeng..Huhuhu..Aku tengok pon penat..hahaha..Sabooo lah Akak Cun yer...hehehe


Rafael elok je duk diam kena massage..Gudboyy..Tu abam Iqy tengah mengajor Rafael angkat-angkat kaki,amboiii biasa dia ek, huhuh..

Kalau korang berminat nak bawak anak-anak korang memanjakan diri kat Hippopo Spa Baby & Wellness ni better call dulu buat temujanji taw, lagi bagus kalau pergi time weekdays, tak ramai orang, syiokk kongker kolam macam Iqy dan Rafel berdua je dalam kolam, kemainnn korang kan..hehe..Harga plak berbeza yer untuk weekdays dan weekend, dan semestinya weekdays lebih murah.Macam aku aritu pergi under promo RM87 untuk 2 orang baby, so aku cuma bayar RM43.50 sahaja.Tapi promo tu dah tamat 8hb November haritu.Apa yang korang akan dapat dalam pakej tu adalah.., macam pakej yang aku ambik ni Swimming + Massage..1 jam (30 minit swimming + 30 minit massage)..Sesuai untuk newborn hingga 3 tahun sahaja..Okbaiii selamat ber"spa" yer kawan-kawan Iqy.

Hippopo Baby Spa & Wellness, SetiaWalk Mall
Unit 6 & 7, Level G, Block K, SetiaWalk Mall, Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong, 47160 Puchong, Selangor. 
Phone: 03-5891 6684 (Call Mon – Fri: 10am – 8pm, not including public holidays)





Friday, November 7, 2014

Officially fulltime housewife

Ehemm2..tajuk entry pon dah poyo habis..kemain officially lagii ko kan..seronok jadik housewife??? Wat masa ni sedang cuba membiasakan diri dengan title tu, ternyata aku memang 'panas bontot' duduk umah seharian..Pagi2 dah cabott pegi breakfirst ngan mak aku.Sampailah time Abi balik kerja nanti barulah aku balik rumah..Seharian lepak kat tesco lah aeon big lah, IOI lahh..Hoii kemainnn lagi..memang dasar tk reti lekat kat rumah..Iqy pon dah start ikut perangai aku, kalau duk rumah lama2, mulalah merengek mengilai2 tak tentu pasal, bila bawak keluar kemain happy semacam..Abah dia dah konplen dah cakap Iqy ikut perangai mama kuat berjalan...hahahaha..Mak ko ni memang, duit seringgit dalam poket pon boleh bjalan, asalkan dapat berjalan, duit tak banyak pon takde hal buat2 macam ado je..hahaha..

Aku tengah riki2 kerja kosong jugak ni..Tapi Abi cakap relax lar dulu sebulan dua..Eh klu boleh nak relax setahun dua lagi. Kahkahkah...

Lama jugak tak apdet entry, tak sangka sampai ada yang pm tanya kenapa tak apdet..Terharuu kite taw..Suka eh dengar kite merapu2 kat entry ni..Tunggu eh nanti aku apdet entry Kuching.Mungkin ade yang tak taw, okey nak bagitaw lah ni, aku baru je balik bercuti kat Kuching bersama family tercinta.Tunggu mood rajin sampai, aku apdet lah..Okbaiii..

Friday, October 31, 2014

Aku dah nekad


Salam Jumaat..

Yupp!!! Kalini aku betul-betul nekad..Nampak tak resume tu, lama dah aku pendam harini aku siap-siap print dah, aku dah sedia menghadapi apa yang akan datang,aku dah get ready bila-bila masa je aku boleh angkat kaki dan blah!!!Keputusan yang sangat drastik, aku tak taw betul ke tak apa yang aku buat ni cuma aku harap ada hikmah tersembunyi di sebalik semua ni, aku percaya rezeki ada dimana-mana, Harini masih ke opis lagi family aku terutama mak dan adik aku asyik wassap suruh aku tak payah datang kerja je harini, tapi aku taktaw apasal aku baik hati sangat aku nak habiskan sisa-sisa kenangan aku selama 5 tahun aku berkhidmat kat sini, harini 31 Oktober 2014 mungkin hari terakhir aku kerja sini,mungkin jugak tidak, sekarang keputusan hanya ditangan aku je.Nak dan taknak??Cuma kalini aku macam tiba-tiba nekad nak berhenti jugak..Taktaw kenapa sejak akhir-akhir ni, bertimpa-timpa masalah yang buat aku makin stress dan makin tawar hati untuk terus bekhidmat kat sini..Lantakk larr...Biar lah..Aku malas pikir dah, yang aku taw sekarang, aku nak berhenti jugakkk. 

Ada sesiapa taw kerja kosong area puchong roger-roger aku ek..5 Tahun aku kerja sini, tipu kata tak sayang, boss baik  walau adakala dia meroyan tak tentu pasal jugak, tapi aku tak kesah sangat bab kena tempias meroyan bos tu, tapi aku tak tahan kena aniaya dengan staff lain.Biar aku je taw.Malas nak kecohh dah sebab apa dan kenapa..Yang penting, harini adalah hari last aku menaip enty blog di opis, pasni update kat rumah je..huhu.

Wednesday, October 29, 2014

Fenomena "mintak" adik

Cik abam sado kite dah 7 bulan dah sekarang, makin membesor dengan sihat.Makin panjang akal, makin pandai mengemas, makin garang, makin poyo, makin mengada-ngada,makin buas, dan bermacam-macam "makin" lagi yang ada..Pffftttt..Setiap hari bercakap sesama Abi,

Aku "abang, tak sangka kan kita dah ada anak?" 
Aku :"macam ni rupanya anak kite, hensemm jugak kan, haha?"
 Abi :"Haah, hensem macam abang"
Aku : bluwekkkk ...grrrr

Semalam Abi cuti jaga Iqy kat rumah, aku kena kerja..Babysitter amik annual leave (hehe)..Aku memang tak risau pon Abi yang jaga Iqy sebab dia memang konpiden lebih yang dia boleh jaga Iqy.haha..Hari Isnin tu plak sepatutnya mak aku yang jaga Iqy, tapi last-last aku MC saje gatai-gatai takmo gi kerja..Heheh..

Perkembangan Iqy sekarang selain badan dia yang mengembang tu, dia semakin aktif, dah semakin laju naik walker, habis dia langgar perabot-perabot dalam rumah, langsir manik kat pintu habis dia main tarik-tarik, siap swing lagi, ko fefeeling jadi tarzan ke hape ni..hohoho..Dan akhirnya semalam , Abi cabut kesemua langsir manik tu sebelum Iqy yang buat dia tercabut.Huhuhu..Dah nampak togel dah rumah..

Suka sangat layan iklan, lagi-lagi iklan UTC, kalau dengar je lagu UTC tu, tengah busy main pon terteleng-teleng kepala dia pandang ke tv..Lagi satu iklan maxis yang 2 orang budak dok "ooooo" "oooo" depan kipas tu, kemain suka siap tiru lagi..hikhik..Dan iklan wrestling yang "jangan lupa" sambil petik jari kenyit mata tu, tu semua feberet iklan yang Iqy suka..Ape kena lah minat sangat tengok iklan ni...Adehhh...

Dan terbaru sejak masuk 7 bulan ni, dah pandai masuk kaki dalam mulut.Sebelum ni dia try asyik tak sampai je sebab perut muncett..Haahaha...Tapi lepas baik demam aritu, perut dia slim sikit, terus boleh dah kaki dia masuk dalam mulut..

Orang cakap, ni fenomena "mintak" adik ni..Kalau anak dah start buat aksi akrobatik cenggitu bermakna mak dia dalam zon 'paling subur", betoi ke??? Kalau dah rezeki awal Iqy nak dapat adik, ada lah tuu..Masalahnya, dak Iqy ni dah ready ke nak jadi abang Long ??Huhuhu..




Ni gambar semalam , bangun pagi mama mandikan siap-siap, sebab abah tak biasa mandikan dia, last mandikan Iqy pon masa dalam pantang, ok takpeee, nasib baik sempat mandikan dia pagi-pagi, tu pon muka masamm je kena kejut bangun tidur..


Ni gambar kat rumah nenek, peel terbaru dia, suka senyum buat muka macam tu, kadang-kadang siap kelip-kelip mata sambil senyum,taktaw mana belajar senyum gatai gitu..Ni baru balik Tesco masa ni, teruk kena gomol dengan peminat-peminat fanatik Iqy..Muka penuh gincuu masa tu..Abi sampai segan nak dukung si Iqy ni, segan sebab semua orang mesti pandang dan tegur Iqy ni dengan muka teruja.Pernah sekali tu dia letak Iqy dalam stroller, then cover dengan napkin kat muka Iqy, melampauu kan..haha..Abah dia kan femalu...Itulah "special"nya dak iqy ni..Rezeki dia banyak peminat je..Dah beso nanti jenuh aku nak buat shortlisted bakal menantu..hahahah..





Jom iklankan bisnes anda di blog Nory Zoulkefle
RM30 / sebulan

email : elfekluz1921@gmail.com

Monday, October 27, 2014

Teaser : Upcoming Family Holiday


Sedang men"counting" day untuk berfamily holiday..Destinasi pilihan kalini masih didalam Malaysia, bezanya kalini kitorang memilih pengangkutan udara, flight..Sebab kitorang sefamily belom pernah lagi naik flight secara berjemaah ramai-ramai macam ni,.Tahun ni macam tahun-tahun sebelumnya, mesti ada satu destinasi untuk kitorang satu family berkumpul, jalan-jalan, bercuti bersama-sama.Family aku kecik je, memang dari dulu mak memang dah tetapkan setiap tahun mesti ada family day, anak beranak pergi bercuti tak kisahlah kemana-mana, yang penting pergi bercuti bersama-sama, even pacak khemah belakang rumah dah kira macam bercuti jugak..hahahaah..

Tahun ni ekceli kali kedua kami berfamily holiday ni, nak ikutkan sekali je setahun, ni dah terlajak ke 2 kali..Ok lah tu kan..hehehe..Yang first haritu kat Port Dickson je, dekat tapi kalau ramai-ramai, jadik best lah kan..Lantak arr ko nak kata, alaa Port Dickson je kot..Kesahh plak aku kan..hikhikhik..

Cerita sebenarnya, awal tahun aritu, saja godek-godek laman web Air Asia, tengah promo time tu, tapi takdelah promo giler-giler, tapi kira tahap mampu milik lah jugak..Awal tahun kan poket masyukk sikit..hehehehe..Godek punya godek, tiket ke Kuching paling murah.Aku pon bentanglah "proposal" kat ahli keluarga yang lain.First aku bentang kat along aku, dia suruh bagi total harga tiket untuk dia anak beranak.Lepas dia dah setuju dengan harga tu, aku tanya mak n papa aku plak, mak aku senang sikit, ajak je dia mesti ON punya..Aku belanja tiket mak,papa n Tasha sekali.Along aku bayar tiket dia anak beranak je..

Masa aku booked tiket ni, bulan February, Iqy dalam perut lagi..So, aku hold dulu beli tiket Iqy, sekarang Iqy dah ada, bulan lepas aku dah Add-On infant seat untuk Iqy..Oiii lagi mahal tiket infant ni taw dari tiket promo kitorang laki binik, sabo jela..Takkan nak tinggal Iqy suruh Laura  jaga kat rumah plak..hahaha..Laura tu kucing okeyy..Gilo apo mak ko ni..kikikikiki

Nanti aku up harga tiket untuk next entry..Aku beli time promo, kira murah lah jugak..Hurm kenapa Kuching??Kenapa Kuching ek??Satu je jawapan, sebab tiket tu je paaaling murah masa tu..Mulanya ushar tiket KK tapi mahal kemain time tu, so, Kuching pon Kuching lah.Janji holiday!!!..Yeeehaaaa!!!

Iqy first time nak naik flight ni, taktaw lah camne respon dia.Harap-harap ok lah dia sepanjang dalam flight nanti..Doakan flight AK5232 dan AK5215 selamat pergi dan balik yer..Seriauu jugak nak naik flight sejak macam-macam kes terjadi ni..Tawakkal jela..InsyaAllah, doa-doakan yer..