Followers

Friday, January 15, 2016

Hujung minggu ke Zoo Negara

 
Awal bulan haritu berkesempatan bawak dak Iqy berkunjung ke Zoo Negara.Bulan disember haritu kan, abah Iqy kerja je memanjang sebab hujung tahun kan, memang susah lah nak dapat weekend bersama.Tu yang plan awal tahun baru nak bawak dak Iqy jalan-jalan luang masa bersama-sama mama dan abahnya.Abah Iqy ni nak ikutkan bukan suka jalan-jalan ni, tapi disebabkan kesian kat anak terperap je kat rumah, maka dia gagahkan jugak diri..Untonglahhh Iqy dapat abah macam tu..Patutlah Iqy sayang abah lebihh..hukhukhuk..Mama pon sayang abah lebihhh..hehe.
 
kami dah sampai
 
harga tiket masuk Zoo Negara
 
Kitorang pergi 3hb Januari aritu, hari Ahad.Pagi-pagi dah bangun sebab plan nak gerak awal pagi sikit, kang tengahari panas pulak, dan takut hujan.Gerak dari rumah pukul 9.30pg, siap-siap brekpes semua, sampai sana lebih kurang pukul 10.30pg, sampai je terus beli tiket, nasib baik tak ramai sangat orang haritu.Harga tiket sekarang jauh beza dengan harga tiket zaman aku kekecik dulu, dulu zaman aku, tak sampai 10 hengget pon, sekarang ni tiket masuk untuk dewasa RM32 kanak-kanak RM11 , tapi disebabkan Iqy bawah umur 2 tahun, takdelah dikenakan bayaran.Total kena bayar RM64 untuk aku dan Abi.Tu tak termasuk harga tiket tengok panda lagi, aku tak beli pon, sebab nak tengok binatang-binatang biasa je.hihi..Tapi kan, aku tak sarankan korang pergi zoo dalam masa terdekat ni,sebab bagi aku harga tiket macam tak berbaloi sebab tak banyak haiwan pon , takde persembahan/ pertunjukan haiwan, takde akuarium penguin yang besar macam sebelum ni, semuanya under renovation, patutnya kalau renovate, tutup jela zoo tu sementara waktu, tak pun, turunkanlah harga tiket tu, melampauu sangat taw..Baik pergi "Farm in The City" kat Sri Kembangan tu.
 
First time Iqy jumpa Acik Zirafah..hehehe..

Mama dia yang teruja lebih
 
Mujurlah ada gajah, tapir, harimau dan sebagainya tu yang mampu buat Iqy berpuas hati..Next time jelah kita datang lagi untuk tengok persembahan haiwan plak..Paling lawak masa jumpa gajah, Iqy panggil "Jahh..oo jahh", macam panggil kengkawan je.Siap nickname plak tu..Yang gajah tu pon macam faham je, elok je datang dekat dengan Iqy..hahaha..Sebelum nak pergi Zoo ni kan, mak aku siap pesan lagi "Dik, sebelum masuk zoo tu baca doa sikit, Iqy tu pestaim tengok binatang besar2, kang dia terkejut plak tengok binatang besar2 tu"? ..Mengekekk aku gelak dengar mak aku pesan camtu..Aku pon tak terpikir sampai camtu sekali..hahaha..Tapi Iqy memang tak terkelip mata jugaklah masa pestaim tengok binatang2 besar tu..Tapi dia teruja sangat sebab dia memang pencinta haiwan macam mama dia.hehe
 
Contoh gambar yang berharga RM30 sekeping.
 
 
Lepas je beli tiket, dah pakai gelang , kitorang terus masuk ikut pintu masuk, masuk-masuk je, kite akan dipanggil bergambar dengan prop-prop yang disediakan, kitorang pon posing jela.Beli nya taktaw lagi nak ke taknak..Dah nak balik baru pergi tengok gambar, aku beli sekeping je buat kenangan, tu pon RM30 sekeping.Pasrahhh mak nak..Huhuh..
 
tiket naik train..


dah mamai dah dia
 
Masa baru sampai, kitorang pilih untuk berjalan kaki sebab energy masih full lagi kan.Hehehe..Kalau korang nak naik train yang disediakan pon boleh tapi kena bayar , sekarang harga untuk seorang dewasa RM7.00 kanak2 bawah 3 tahun Free.Kitorang naik train masa dah nak balik, masa dah round habis satu zoo berjalan kaki, dah penat baru naik train, masa tu dak Iqy pon dah mamai-mamai ayam kena angin sepoi-sepoi atas train tu..hehehe..
 

comeyyy je pak pir tu posing




mama!! besar nya lembu tu..


jahhh oh jahhh..


 
 
Kafe dan restoran ada disediakan tapi macam biasalah harga memang mencekik kedarah, sebab tu kitorang dah siap makan dari rumah, dan kitorang planning nak balik tengahari time lunch, so boleh lunch kat luar.Ngam-ngam time nak balik , Iqy dah jerit mintak nasik, abah Iqy beli nugget buat lapik perut dia dulu, aku pon ada bawak biskut Tiger untuk dia.Dalam pukul 1tghari kitorang pun keluar dari Zoo..Dalam perjalanan nak ke parking kereta tu, dak Iqy melalak2 taknak balik,punyalahh tak sanggup nak tinggalkan "sedara mara" dia kat zoo tu..hahahaha..Last-last pikul jugak dia sumbat dalam kereta, bagi susu tersadai terus tido.
 
Aku malas nak type panjang2, kite layan gambar je aci tak??hahahah..
 
 
Masa ni matahari tengah terpacak atas kepala, panas kemain..Lepak sini kejap lepaskan penat.Penat weyyy jalan kaki dalam kepanasan..Dak Iqy dah macam pakai blusher dah pipi dia tu..Merah kemain..

 
Tak masuk tengok panda pon, bergambar dengan patung panda pon jadiklah..

 
Rehat bawah pokok, sini je yang ada angina, sejuk sikit..

 
 
Perasan tak banyak gambar Iqy dengan abah je, sebab Iqy dengan abah kan umpama magnet..Nak meleset silakan pergi kat abah yer...hahaha..Dah lah kuat "cenekel", jalan sikit dah penat pastu mintak dukung..Mama memang surrender lah kalau suruh dukung..Abah sado takpe lah..muehehehe sado lah sangatt..

 
Dengan abah lagi..

 
yuppp masih bersama abah yang sentiasa melayan setiap inci kerenah dan ragam si anak bujang sorang ni...

 
Dannn lagi masih setia dengan abahnya tak berenggang seminit pon..



 
Tu je laaa ikan yang ada, tak banyak macam dulu..Lepas renovate nanti banyak lah kot ikan-ikan baru..

 
Haaa baru ada gambar dengan mama, tu pon mama pinjam untuk bergambar je, pastu mama passing Iqy kat abah semula..hahaha




 
Dalam banyak-banyak binatang, rusa ni je yang kitorang berkesempatan usap , belai dan bermanja-manja..Manja rusa ni taw, rusa ke kancil haaa...aku pon konpiusss..hahahaa...Kacuk rasanya..Rasa nak bela je..Comel angat..
 
 
 
 
Sekiann lah lawatan kami ke zoo Negara pada hari itu..Next entry nanti aku up entry percutian ke Genting Highlands plak..Dah berpanas-panas kat zoo, kite tukar angin sejuk plak..hhehehe
 
 
 
 

2 comments:

  1. aaaa thank u share! lehhh mahal gila huhuhu and serious la eh kak byk benda tak siap lg? hmmmm thank u!! hihihi nak gi zooo jgk :(((

    ReplyDelete
  2. Bestnya jalan2 dengan family kan.. pegi mana2 pun takpa

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)