Followers

Friday, January 20, 2012

Permulaan


Bila dah masuk 8 bulan kawen, & still x bjaya peknen lg, aku & hubby decide nk jumpa gynae nak bincang ape masalah sebenar aku ni.Sbnarnyer dah lame hubby ajak gi check, tp aku yg degil x mau dgr ckp die..hehe..Smlm tba2 terbuka hati nk try clomid, kebetulan semalam first day piyed.Yg frust nyer, dah lewat 5 hari, tp habuk pon tarak.Rupenyer tingtong.Hampehh..kecewa toksah citer lah..

So, bermula lah lgkah ke klinik sakit puan.Dlm pjalanan, dok bingung ape yg aku nk citer nnt ngan doktor, cmne nk mule kan citer, cmne nak ckap yg aku nk try amik clomid je, tnpa scan2 bagai.Sbb aku risau kalau doktor lelaki.Aku mmg segan sikit ngan doktor lelaki, slma ni klu sakit demam, mmg aku prefer klinik yg ade doktor pempuan.Tp kalini aku kene tempuh gak lah, lgpon hubby ikut masuk sekali.Klau ade bab2 kene selak2 kain, aku suruh hubby jela selak kan..heheh..boleh ke cmtu..?

Smpai je kt klinik, tba2 mate ni tertumpu kt restoran western sblah klinik tu, D'syasya name nyer, aisshh mule lah nk mkn western, aku dah lah antu western..Hishhh lupe kan seketika, niat asal nk jumpe doktor kan, cmne leh melalut ke makanan lak..X habis2 makan je keje si nory ni..haha..

Masuk2 je terus register & tggu no. giliran.Mule2 hubby ckp die xnak masuk sbb ingat doktor pempuan, skali tanyer kat kaunter, doktor yg bertugas lelaki, terus hubby ikut masuk skali..Sayang betoi kt bini die ni..hahaha..Masuk2 je, doktor lelaki melayu yg dah agak berumur lingkungan lewat 40-an jugak lah.Lega sbb melayu senang sikit nk berinteraksi.So, mula lah bercerita.Doktornyer tersangat peramah & periang & suke ketawa.

First aku ckp nk wat rawatan kesuburan, die terus gelak2..Aku rase nk bg makan kasut je time tu, Die gelak sbb, first umur aku yg masih mude siap calculate umur aku dgn 24 tahun 2 bulan siap ngan harinyer skali.Adehh,,Kedua pulak, sbb usia perkahwinan kami yg masih baru 8 bulan, x smpai setahun.Die ckp klu usia pkahwinan dah 2 tahun baru bleh proceed ujian kesuburan ni.Pastu aku pon dok prung prang la pasal piyed aku yg aku rase mcm x stabil ni, sbb kdg2 lewat 2 hari, kdg2 tepat, kdg2 tingtong..Pastu die ckap, tu normal lah hormon lepas kawen mmg piyed akan lari "tiun" sikit.Die ckap cycle piyed aku still dlm lingkungan normal lg.Tp bg aku x normal lah..Die ckap suruh kami bersabar lg, tggu setahun 2 lg.Kate nyer paling koman pon setahun kawen x peknen lg, bru die blh tolong proceed ujian kesuburan tu.Hmm kecewa gak lah dgn kenyataan doktor tu.

Niat asal nk jumpe doktor nk mintak clomid(ubat kesuburan), tp doktor tu xnak bg kat aku, sbb kate nyer aku berpotensi dpt kembar.Waa best gak tu, tp klu dpt kembar 8, x ke naya..hehehe...Sbb aku dulu pnah keguguran, so, die ckap potensi utk mengandung lg tu ade, x perlu mkn clomid dulu, try naturally dulu.Tp mcm lama je nk tggu lg 2 tahun..Lpas 2 tahun, bru nk wat rawatan, amik mase lg tu, silap2 umur 40 bru nk peknen.Adehh...

Kesimpulannye, aku x berpuas hati dgn penerangan doktor tu, aku mintak clomid die x bagi, die bg nyer aku asid folic lg..Kat umah aku ade berkotak2 lg asid folic, penat dah mkn hari2, lekat nyer x jugak.Tu pun sbb hubby keje hospital, snang dpt stock asid folic tu..Smpai x termakan..huhu..sape nk asid folic, boleh mintak kt aku..Mbazir lak dok terperuk je kt dlm drawer kt umah tu..hehe..

Ok, lpas je bayar bil kat kaunter, terus ke Restoran yg aku dah "aim" dr td tu..Kecewa punyer pasal, makan smpai lebam, chicken chop satuuu!!! Fresh Oren Jumboo besar punyer satuuu!!!!..hahahaha..melantak jela smpai hilang frust..Pastu dlm pjalanan nk balik mate ni nakal lg terlihat "sale" kt kedai perabot.hahaha..skali lg membodek hubby, die pon layankan aje bini nyer yg tgh frust tu.Konon2 nk cuci2 mate je, nk cari sofa sebijik, sbb kerusi jati kt umah tu sakit montot lah duduk lame2, haha alasann..


2 comments:

  1. nory, u p klinik mana? mmg ada certain doctor after 1 year br trima patient wit infertility probs. unless umur u dekat2 30 br dia amek kes after 6months kawen xpregnant lg.

    btol la kata doctor tu. u muda lg ;) hehe. jgn mara eh ;p

    i pn dh benti mkn folic acid sbb dh berkotak kotak makan xde hasil lg. xtau la tindakan sy tu btol ke x. tawakal je la.

    ReplyDelete
  2. salam kak yanie..nory gi poliklinik Medi Nur..Frust lah doktor ckp cmtu..pergi sane sebenarnyer nk mintak clomid je, tp doktor tu x berani nk bg sbb takut risiko kembar byk..hmm ape ptut nory buat ek..kwn nory umor same ngan nory & x smpai setahun gak kawen , pergi jumpe doktor, doktor terus on je wat rawatan kesuburan tu..

    akak skrg tgh wat rawatan ape? clomid ade kesan smpingan x? teringin nk mkn clomid..tp tu lah..hmmm..

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)