Followers

Tuesday, August 28, 2012

Hari Raya cara kami..


Hallu beb, lama x jumpa kan, jgn kata bersawang, ciap ade mengkarung lagi buat umah 2 tingkat kat blog aku ni.Seminggu lebih tak bermanja2 ngan blog kesayangan ku ni.Harini baru ade kerajinan nk share story Raya kat sini.Smalam baru start keje, biasalah hari pertama kerja lepas bercuti pnjang, mmg lemau tahap gaban.Tak puas lagi beraya.hehe..Semua dah story mory pasal raya masing2 kan,aku je lambat .Cite pon dah nk basi dah, tp raya kan sebulan,so layankan aje.

Tahun ni merupakan raya kedua aku sebagai seorang isteri dan merupakan tahun pertama setelah 25 tahun aku lahir dimuka bumi ini,aku beraya diperantauan berjauhan dgn Bonda tercintaku.Hukhuk..Sedihh weyy..2 hari sebelum raya aku dah pulang ke kampong hubby utk menyambut raya di sana.Sebelum tu singgah umah mak aku dulu, mintak ampon peluk ciom sebagainya.Dah kompom2 sessi berjurai airmata berlangsung, lbh2 lg bile mak aku dah start nangis dulu, aku pon takleh nk tahan sebak jgak, meleleh2 airmata aku, rase nk bawak mak sekali je balik kampung hubby.

Sampai di kampong hubby, sedih berkurangan sikit, cube xnak bersedih menjelang syawal nnt.1st time  merasa suasana malam raya di kampong hubby, lepas je pengumuman Raya diumumkan di kaca tv, berdentum dentam bunyi mercun sana sini, halaman umah mertua aku bercahaya dgn sinaran bunga api mcm sambutan New Year pon ade.Patutlah org kata suasana beraya di kampung ni lebih meriah.Situasi yg jarang2 sekali aku dpt rase mase beraya di KL.Mase kecik2 dulu, bila time raya kami sekeluarga akan balik beraya ke rumah atok aku kat Bangsar (sebelah Midvalley).Tipulah klu ckp aku x jeles tgk kawan2 lain semua beraya di kampong.hehehe..Nak wat cmne kampong aku kat KL..hehehe..Nasib baik dapat jodoh ngan org kampong, dpt gak aku merasa suasana beraya di kampong walaupon hati sayu terkenang bonda tersayang.huhu..

Pagi raya, aku bangun awal tolong adik ipar di dapur.Lepas dah kemas2 barulah aku mandi dan bersiap.Sementara menunggu hubby sembahyang raya, sempat jgak aku call mak aku, lagi sekali berjurai jgak airmata di pagi syawal.Dah mcm lagu Dato' Siti lah plak kan.Rinduunya kat mak.Tak sbar tggu raya ke-3, semua fmily aku dtg beraya ke kampong hubby..heheheh...Semua rinduu kat aku..heheh..Lepas sembahyang raya, sessi bermaaf2an pon bermula.Lepas tu masing2 sibuk bergambar..haha...acara wajib tu kan.Selesai semuanya, bermulalah kunjungan jiran2 tetangga yg dtg beraya ke rumah mertua aku ni, ramainya org mcm kenduri , patutlah bapa mertua aku suruh masak byk2..hehe..seronok tgk org datang ramai, meriah beb.Petang raya plak kami ikut kakak ipar beraya ke Felda Trolak.Lpas tu sambung beraya plak ke rumah jiran2 berdekatan,perghhh punah diet aku..hahaha..melantak x ingat dunia.

Raya kedua, pagi2 dah ade org dtg beraya,aku plak plan ngan adik ipar nk wat surprise party utk besday boy aku (my hubby).Nak ikutkan besday hubby raya ke-3, tp diawalkan sehari smbutannya sbb kakak ipar  dah nk balik mlm tu, klu buat raya ketiga kang x meriah plak kan.Lepas siap2, mintak izin hubby nk kuar teman adik ipar gi pekan Tg Malim jap, terpaksa bohong sunat padahal baru je mintak maaf kan,hehe..Nasib baik ade kedai kek yg buka aritu.Dah beli smua barang2, siap berkomplot plak ngan anak2 buah suruh rahsiakan dr hubby.Pandai jgak dorg bertindak mengikut arahan.ahahaha..Sampai je kat umah, berjaya jgak kitorg surprisekan hubby..hehe..(entry besday boy akan diupdate nnt).

Raya ketiga plak, pgi2 mak dah call, mak ckp mak dah gerak dr umah.Pergh menggelupur bangun, bangun2 tgk kakak ipar & adik ipar tgh siap2 nk masak..Malunya terlambat bangun, banyak plak tu menu utk smbut rombongan mak & my famili nnt.Thank smua.hehe..Adik ipar dgn ikan bakarnya, akak ipar plak ngan mee gorengnya, abah ngan rendang & lemang nya..Lauk yg bermacam2..perghh menyelerakan..X lama lepas tu mak, papa,along, tasha,kak yati,danish & darwish pon sampai ke rumah mertua ku.Alhamdulillah, lepas segala rindu dendam, org pertama aku cari & peluk mstilah mak aku..hehehe...RINDUUUUUUUNYA...cium mak banyak2..Anak2 buah aku,abang aku, adik aku semua ade, terharu rasenyer..ehehehe..Lepas makan2 kitorang gerak2 plak ikut mak balik kmpong papa..Baru sekarang aku ade kmpong.hehe..

Perjalanan dr kg hubby ke kampong papa aku lebih kurang 4 jam jgak kot.Jauh betul.Kitorg kene smpai awal kalau boleh sebelum malam,sbb kene tolong papa bersihkan kawasan umah dulu,maklumlah umah tggal, sekali balik semak dah tinggi lutut.Thanks kat papa sbb adakan kampong utk kami..Best taw, belakang umah ade sungai.Kalau musim buah lagi best, pokok durian je ade 5 pokok depan umah, smpai tak termakan tu.Walaupon kawasan umah tu sunyi dan jauh dr pekan, tp tetap meriah ngan telatah anak2 buah aku yg excited nk mandi sungai je keje nya.hehe..hari khamis kitorg gerak balik KL, sggah pekan Taiping jap pekena Yong Tau Foo Taiping..Mmg terbaeeekkkk!!!..

Bestnya raya tahun ni...Harap2 dapat bertemu lagi Syawal tahun hadapan..Aminnn InsyaALLAH...



* satu gmbar jela dulu, ni pon cilok dr kakak ipar..esok2 kalau rajin baru upload gmbar dr kamera sndiri..Tahun ni kami pilih tema MERAH....auuummmmm!!!! hehehe

9 comments:

  1. @::EIDA:: hye eida...

    merah kan...klu lembu tgk ni, habis kitorg kene hambat...hehehe

    ReplyDelete
  2. Seronok kan raya d kampung... merahnya ;) sweet

    ReplyDelete
  3. Merahnyer dia.. Comel.. Mmg sedih klu jauh dr mak,,, :p

    ReplyDelete
  4. Meriahnye raya nory..merah u di pagi raya..

    Selamat hari raya nory..;)

    ReplyDelete
  5. hi..blog walking here..selamat hari raya..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)