Followers

Thursday, October 3, 2013

Teringin nasi goreng simple masakan sendiri

Kalau masa  trimester pertama peknen aritu, aku lah paaaling malas nak ke dapur apatah lagi nak memasak, hari2 makan luar, tak pon Abi yang masak.Tapi pelik bin ajaib, masuk je second trimester ni, tiba2 jadi rajin ke dapur, walaupon hanya memasak nasi goreng, itu pon dah merupakan kejayaan terbesar buat aku.Paling suka masak nasi goreng simple ni, rasanya dah 3,4 kali aku repeat masak nasi goreng ni, hahahaah..Lagi plak, sejak Abi puji kata nasi goreng tu rasa sama macam nasi goreng mak mertua.Lagi semangat lah kan, asal balik kerja je, nak masak nasi goreng ni, siap masak banyak2 lagi suruh Abi tambah lebih dari 3 kali..hahaha...Hebat betul kuasa pujian dari suami ni ekk..Bini mane yang tak teruja bila suami puji masakan sama macam mak mertua, ingat senang ke??Along (abang)  aku dah beranak tiga pon still komplen bini dia tak pass lagi buat sambal macam mak aku..Kakak ipar aku pon gigihlah belajar dari mak aku..heheheh...Biasalah anak, masakan paaaling sedap, dah tentu dari air tangan ibunya sendiri kan, nak dapat seperfect rasa air tangan ibu tu tak mungkin lah kot, tapi seakan2 tu insyaALLAH boleh..hehehe..So, kira aku berjaya lah ni buat nasi goreng ala2 mak mertua aku..hikhikhik..Pasni nak skodeng mak mertua masak menu lain plak..hehe..harap2 menjadi..

Simple giler nasi goreng ni, tapii sedappp, aku suka, Abi suka , baby pon suka...Nak kongsi jugaklah resipi simple ni, kot2 lah sesiapa nak try kan..Oh lupa nak bagitaw, ni first time aku gune lesung batu, hahahah,..sila lah gelakk..Memang jakun giler, tumbuk pon terhegeh2, biasa lesung batu ni Abi je gune, aku masak tak pernah guna ni..hahahaha..Lagi suka guna blender, senang..Tapi sejak peknen ni, nak try benda baru lah konon, padahal dah berzaman dah lesung tu kat dapur..hahaha...Dan akhirnya berjaya, walaupon masa first time tu cili tu melompat keluar kena setepek kat pipi aku, pijauuu satu muka, nasib tak masuk mata..hahahahaha..




Bahan2 : 5 biji cili api
                           3 ulas bawang putih
                              2 ulas bawang merah
                                              (tumbuk kesemua bahan diatas)
                                           Semangkuk besar nasi putih
                                               2 biji telur (tiada dalam gambar)
                                                                            Add-on : Frankurter (kalau taknak letak pon takpe)


Cara : Panaskan minyak, tumis bahan2 yang ditumbuk tadi, lagi garing lagi sedapp katanya, then masukkan frankurter, kacau je, agak2 frankurter dah masak, masukkan garam secukup rasa, pastu masukkan nasi, kacau sebati, pastu pecahkan 2 biji telur, kacau dan gaul sehingga sebati, aku suka goreng lama2, effect nya nasi tu garing and sedap lah bagi aku..Nyumnyummnyumm...



Bila dah siap, akan jadi macam ni lah...Nampak biasa2 je, tapii rasa dia boleh tahan sedap lah jugakk..hehehe..Masuk bakul sendiri angkat nampakkk..hahahaha...Jemputt makannn..!!!!





27 comments:

  1. sedapppp ye nasi goreng mak buyung ....nak sepinggan boley? sonok kan asben puji weeeeeeeee

    ReplyDelete
  2. nasi goreng yang simple.. aduhhh ni yang teringin... :P

    ReplyDelete
  3. biasa ibu wat nasi goreng camni gak..tp x letak bwg putih sbb mak masak x letak bwg putih..dah terikut..

    ReplyDelete
  4. Kena letak kicap tak Nory.. Erin kalau buat nasi goreng suka letak letak sos tiram dan kicap sikit.. Apa pun tahniah kat Nory sebab berjaya buat nasi goreng yang sedap..Kalau kita dekat-dekat boleh Erin nak rasa.. :-)

    ReplyDelete
  5. mesti kembang setaman ni dapat pujian..hahahaaa..apepon masak sendiri memang syok..lagi sedap kot dari kedai..dah ada anak nanti lagi la rajin nory masak..nak2 kalo anak puji..

    ReplyDelete
  6. waaa.. nak nanges.. sejak dah tak makan nasi ni dah lama xbuat nasi goreng..

    petua ayah alise kan.. nak nasi goreng sedap kan.. masa tumis bahan tumis tu kena garing macam hangus2 tu.. walah..

    ReplyDelete
  7. mmg kalau kiter masak sempoi je tapi tula yg plg sedap... laparnya la tgk..

    ReplyDelete
  8. Whoaa I suka I suka simple2 lagu ni, thanks sharing. Yer la kadang2 muak jugak buh ayam daging sumer tu, ha kalau jenis lagu ni buh cili banyak2, huh meletop dapur.

    ReplyDelete
  9. aarrgghhh.. same la ngn nasi goreng kite. haha.. sedaap kann. lagi2 kalau ada kopok ikan grg..

    ReplyDelete
  10. nory..amboi rjainnya memasak..
    tapi jangan slalu sgt menumbuk2 tu ye..hehehehe

    ReplyDelete
  11. kt suka yg versi ikan bilis hihihi ala² nasi goreng kampung...

    ReplyDelete
  12. ida nak rasaaaa noryyyyyyyyyyyyyyy....... jap jap si Frankurter tu menda ape? hahahahaa

    ReplyDelete
  13. Kak kalau guna ikan bilis, cili api, telur, bawang merah,bawang putih dan garam secukup rasa blh buat nasi goreng biasa ye kak?

    ReplyDelete
  14. prlu ltak nasi banyak ka ada sukatan??

    ReplyDelete
  15. nasi perlu banyak ka ka ada sukatan??

    ReplyDelete
  16. Wow....mcm sdap jerr..kite nak cubelahh :)

    ReplyDelete
  17. My friends told me that on http://clashofclanshelper.com/ - you receive free Clash of Clans gems instantly! It really works! (7EznIchjUI)

    ReplyDelete
  18. senang dan mudah disediakan..ingin mencuba..pasti anak-anak suka..tq😊

    ReplyDelete
  19. senang dan mudah disediakan..ingin mencuba..pasti anak-anak suka..tq😊

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)