Followers

Tuesday, December 3, 2013

Durian punya cerita


Aku dah lama teringin nak makan durian, last makan durian time awal peknen 7 minggu lebih kurang, pastu nak makan lagi tak boleh konon nak ikut pantang lah, orang2 tua cakap takleh makan durian time preggy.Tapi bagi aku plak, nak makan ape pon boleh, ikut ketahanan diri masing-masing jelah kan.hehehe..Tapi sebab pengalaman anak pertama, aku ikutkan aje nasihat orang tua, jangan nak derhaka okay..hahaha..

Lama jugak aku pantang dari makan durian ni, mulut tak lekang dari menyebut durian aje, asal nampak orang jual durian je , berpusing-pusing kepala aku macam Jep Sepahtu jumpa bulu ayam dia..hahaha..Abi pon tak sampai hati nengok bini dia teringin sangat nak makan durian, ari2 suruh aku sabar.Sekarang dah nak masuk 6 bulan, aku yakin giler aku dah boleh makan durian dah.Sabtu aritu lepas shopping kat Pureen Warehouse, terus balik kampong Abi, sepanjang jalan kat kampong tu ramai orang jual durian, aku dah sawannn dah.Abi cakap, sampai rumah mak nanti kita cari ek kat kebun jiran ek, boleh beli banyak sebab murah.Aku okay jela.

Sampai kat rumah mak, rezeki aku lah kot, kebetulan ada 2 biji durian abah mertua beli.Abi pon kopeklah bagi aku makan, puas giler oiii dapat makan durian, lepas gian punya pasal, 2 biji tu aku hadap sorang je, Abi makan sipi2 je..huhuhu..Pastu abah keluar beli lagi, aku pon makan ,makan dan makan lagi.Abi risau takut aku tak tahan nanti.Tapi alhamdulillah, aku steadyy je walau makan banyak, takde rasa panas dalam ke hape, tidur malam pon lena je, asal celik mata je mintak durian, Abi nak halang pon tak sampai hati, cuma suruh aku makan beringat2 aje.Siap tanya mak lagi, takpe ke aku makan durian banyak2 cmni, mak mertua pon tak terkata apa, mak cakap, kalau aku okay je, boleh lah makan banyak2..hhehehee..Tapi aku amalkan minum air kosong banyak2, so takdelah rasa panas dalam.

Kesimpulannya, aku puas hati gilerrrr dapat makan durian dengan lahapnya.3 hari berturut2 non stop aku makan durian, bekpes makan durian, tengahari makan durian, malam makan durian..huhuhuh..Eh takpe ke arr...Aduiiii esok dahlah ade check up kat KK.Harap2 semuanya okay, sebab aku rasa okay je.Baby pon aktif giler biler dapat makan durian.Sukaaa lettewww..Mama awak pon suka angat2 taw..Sedapp kan durian..Alaaaa rasa nak makan lagi lah...nyummmnyummmnyumm...


14 comments:

  1. amboi nory dah mcm ketagih durian lah plk..:)

    ReplyDelete
  2. Makanan nie ikut bdn kite..kalau tahan makan la..cumenye jgn mkn makanan yg tajam2..tamo3 okayh..ahkak pun time preggy xtau nape asyik nk mkn durian..heheh

    ReplyDelete
  3. mak oi..mmg hantu durian nih..he3

    ReplyDelete
  4. musim durian kan..
    rugi tak makan.. hehe

    ReplyDelete
  5. alise paling penakut doyan.. ooooo bole mabuk ooo kalau bau.. :(

    ReplyDelete
  6. Amboi btol2 mkn durian tu..oklah tu kan bila lg nk mkn hihihi..
    Semoga dipermudahkan segalanya k.. Amin

    ReplyDelete
  7. Sonok tau baca nory ye ngidam...sebijik cm akak...hahhahha hari2 dorian...pastu makan seafood je selalu...tuh lekat boboy kot hehehhe....sedap kan durian aummm

    ReplyDelete
  8. tu la I pun rasa ok jer nak makan ambik rasa, bukan hadap siang malam hahahaa. ada orang cakap kalau tak nak bagi panas dalam, minum air dari kulit durian tu, buh air dalam pangsa tu kan then minum, tak tau la menjadi ker tak sebab I pun tak pernah buat. Btw... I pun pulun durian jugak ritu, siap buat tempoyak haaaa hahahaaa hari2 pulun tempoyak.

    ReplyDelete
  9. sedapnya durian.. lama gak tak makan durian ni. kalau makan pun aritu pas abis pantang tu pun dua ulas je..

    ReplyDelete
  10. Feveret jugak..rindu nak makan durian..huhu..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum nory. wahh tahan sungguh seleranya. sheila pun tak sabor nak makan durian :)

    ReplyDelete
  12. alang2 dah jumpa doyan, baik makan puas2 terus. dapnyaaa lama tak pekena doyan

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)