Followers

Monday, May 15, 2017

Entry bertarikh 10 April 2017

10 APRIL 2017

Ni entry pertama aku untuk second pregnancy kalini.Uishhh macam tak percaya, sebab tak sangka tahun ni Allah nak bagi rezeki anak plak.Nak ikutkan planning asalnya tahun depan lah nak beranak nya, sebab kalau boleh nak jarak 4 tahun dengan Dak Iqy.Tapi kita ni hanya merancang, Allah sebaik2 perancang, dia tahu apa yang aku perlu, nak ikutkan pening jugak fikir, boleh ke aku survive dengan anak dua nanti, anak sorang pon cukup2 makan  je, tapi Abi selalu positif , katanya insyaAllah rezeki anak tu ada.Aku pon cuba untuk positif..huhuhuuuu..

Bukan nak menolak rezeki, bukan nak merungut, nak ikutkan pada awalnya aku macam tak berapa happy, bila piyed lambat menjelma.Taktau lah apa yang aku fikirkan.Tapi bila muhasabah diri balik, barulah aku excited tetiba, dan tetiba konfiden giler yang kalini mesti baby girl..Ehh kau dah kenapa???hahahaha

Mulanya tu memang susah nak percaya yang aku peknen, tapi instinct aku kuat mengatakan aku peknen, walaupon masa tu tak kompom lagi, aku pon malas nak beria buat UPT.Sebab aku nak sangat kalau boleh nak peknen dalam bulan 6 keatas so due date aku tahun depan 2018, so jarak dengan Dak Iqy 4 tahun lah kan.Tapi tu lah, sape lah aku nak menidakkan kerja DIA kan.

Last piyed 17hb Februari 2017, dan itu merupakan bulan pertama aku bebas dari "family planning", konon nak start ber"ttc" semula lah, sebab sejarah aku sebelum ni kan memang asalnya TTC.Aku tak macam orang lain yang subur kahwin2 je terus lekat, amik masa 3 tahun jugak nak dapatkan Dak Iqy dulu.So aku sangka peknen kali kedua nanti pon mesti amik masa jugak nak "jadi", sebab tu aku bersedia awal, tapi tu laahhh tersilap timing plak.hahahahaa...Tak sangka plak first month percubaan ber"ttc" terus lekat, padahal dah avoid waktu subur..huhuhuuu..

Aku mula syak aku peknen masa besday Dak Iqy 17 March lepas , ngam2 sebulan lepas last piyed aku tu, kalau ikutkan cycle piyed aku dah normal dah lepas bersalin dulu, kalau lewat pon sehari dua, tapi biasanya awal dari tarikh bulan sebelum tu.Tapi masa 17 March tu, takde tanda2 piyed nak datang pon, aku dah start syak dah, sesuatu sangat aku ni.hahahhaha..Tapi watlek watpis dulu, cuba sedapkan hati, alaaa kalau peknen mesti muntah2, padahal masa Dak Iqy dulu pon mana ada aku muntah2 diawal peknen.Tapi yang aku perasan, aku jadi makin lemau, cepat penat, balik kerja melepekkkk je depan tv, pastu tetiba suka tido depan tv, dengan Abi dan Dak Iqy join sekali bentang toto tidur kat depan tv ruang tamu,aku lagi suka kipas berbanding aircond, sebulan jugaklah tak tido dalam bilik aircond, jimat letrik aku bulan ni.hahahaha

Sampailah nak masuk bulan kedua lewat piyed.Tunggu punya tunggu tak kunjung tiba, perut plak jadi cepat berangin, malam2 mesti nak sapu minyak angin, minyak cap kapak, segala minyak lah aku suka.Petanda yang paling menguatkan lagi telahan aku yang aku ni peknen adalah perubahan sikap Dak Iqy yang tetiba tantrum tahap maha dasyat, sampai aku stress giler hadap perangai dia, baling2 barang, jerit tak tentu pasal..Haishhh...Aku dah makin percaya dengan naluri aku yang aku sedang peknen, selera makan pun membuak2, pastu nak makan yang manis2 je, boleh kata tiap kali weekend mesti ada je desert yang aku buat.Puding sumi lah, puding karamel lah, haishhhh macam2 sangat.

Tibalah hari paling bersejarah, cewahhhh iaitu pada hari Isnin 10 April 2017, masa tu dah dekat 2 bulan dah piyed tak kunjung tiba, sesat kemana lah agaknya tu kan..hahahahaa..Sebelum tu, Abi memang hari2 menyakat cakap aku peknen, suka tengok aku muncung sedepa tau.Aku bukan tak suka, tapi macam terkejut poyo sikit lah kan..ahahahahha..Bila Abi nyakat tu aku jadi rimas lah, sebab benda tak kompom lagi kan..huhuhuu..




Pagi Isnin tu, kat opis aku saje prank Abi, aku cilok gambar UPT positif kat gugel, pastu aku send kat Abi..Abi terkonooo beb..Jahat betul aku..Pastu time lunch citer dengan Kak Zila yang aku prank laki aku pasal upt test tu, Kak Zila sound aku, "ko seronok lah nyakat laki ko, nanti betul2 ko peknen, padan muka ko"..hahahaha..Pastu aku terkedu, alamak kalau betul2 camne, terus pergi watson beli upt, sampai opis masuk toilet, masa ni ntah kenapa jantung degup laju giler macam baru lepas marathon tau tak.Huhuhuu..Pastu terus titis urine kat test kit tu, perghhhh berdesuup wey, takde nak seperais2 nya, masa dia berdesup tu pon dah nampak terang benderang 2 line merah weyyyy..Ya Allah!!!!, aku peknen beb..Berapa kali aku ketuk test kit tu, memang betul 2 line.hahahahaha..Maka sah lah aku peknen.Terus buat kerja pon dah tak tenteram dah.Kalau sebelum tu aku macam tak sedia je lagi kan, tapi lepas dah tengok 2 line tu, tetiba jadi excited kemain, happy giler2.Tak tau nak react camne.Aku tak bagi tau Abi lagi, sebab malu tadi dah prank dia kan, sekali petang aku plak prank kan diri sendiri..hahahaah..


Aku wassap kak zila je, sebab dia yang nasihatkan aku tadi kan, terus dia cakap, gud job Nory..Tulaaa lain kali jangan suka prank orang..Prank laki sendiri plak tu, kan dah betul2 jadi.Apa2 pon tahniah dari akak..huuhuhuu..Pastu takde sape yang tahu termasuklah mak aku, balik kerja singgah rumah mak pun aku tak bagitau.Sebab tak sabar tunggu Abi balik kerja nak bagitau dia.Tapi reaksi dia masih macam pagi tadi, happy je semacam, mungkin kesan prank pagi tadi kot.Dia ingat aku main2 lagi, dah tunjuk test kit tu pon dia tanya, sayang punya ke tu..hahahaha..


*kalau korang baca entry ni, ni entry peram tau, sebab second preknen ni aku lebih low profile takmau heboh2, bukan tak happy, aku happy sangat tapi saje nak buat seperais.Taktau lah menjadi ke tak, sebab aku jenis yang susah nak sorok perasaan teruja itu..heheheheh.Doakan yang baik2 yer..InsyaAllah due date aku hujung November nanti.Harap sangat adik baby keluar time besday aku 19 November , boleh share kek besday..hehehe..Entry ni mungkin akan di publish selepas 1st trimester ..So kalau korang tengah baca tu, perut aku maybe dah makin maju kedepan dah sekarang..hehehehe...Entry basi takpe , tapi kenangan tu takkan basi..


masa ni adik baby baru 7 week dalam perut mama, moga keluar nanti cantik macam Lopa eh...Ehhhh mak ko ni..!!!



Sekian dari,
Mak anak dua to be 😘


12 comments:

  1. ALHAMDULILLAH ..rezeki Allah nak bagi, murah rezeki, jaga diri,
    klu due awal 12.11 sama besday dgn anak kita ..hikhikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...tapi rezeki takat tu je yunk..baru gugur 2 minggu lepas..ni entry throwback..

      Delete
    2. tu la baru tahu, ada share kat fb kan,
      bukan 2. 3 kantung..xpe ada rezeki lain yg Allah nak tnjuk tu..

      Delete
  2. alhamdulillah..rezeki kak

    jaga diri baik baik ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...tapi rezeki takat tu je yunk..baru gugur 2 minggu lepas..ni entry throwback..

      Delete
  3. Eh aritu yg kena pantang tu.. Ni peknen blk ke.. Confuse bc...hehe.. Apapn take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni entry throwback kak...sebelum gugur...saje nak buat kenangan..

      Delete
  4. wahhh tahniah sis. Alhamdulillah cpat juga ye sis dri yg pertama. sy yg pertma bln ke2 kawen bru preggy. Now planning untk ke2 msih blom ada rezeki, klu ikotkan dah 6 bln mncuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...tapi rezeki takat tu je yunk..baru gugur 2 minggu lepas..ni entry throwback..

      Delete
  5. Replies
    1. Alhamdulillah...tapi rezeki takat tu je yunk..baru gugur 2 minggu lepas..ni entry throwback..

      Delete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)