Followers

Thursday, November 24, 2011

Nabi Muhammad dgn Kucing kesayangannya.

Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad SAW memiliki seekor kucing yang diber nama Mueeza.Suatu saat, Nabi hendak mengambil jubahnya,ditemuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai diatas jubahnya.Tak ingin mengganggu haiwan kesayangannya itu,Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya.Ketika Nabi kembali ke rumah,Mueeza terbangun dan merunduk kepada majikannya.Sebagai balasan,Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan comel kucing itu.
Dalam aktiviti lain,setiap kali Nabi menerima tetamu di rumahnya, Nabi selalu mengendong Mueeza dan dibelai di atas peha nya.Salah satu sifat Mueeza yang Nabi suka ialah,ia selalu mengeong ketika mendengar azan,seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikut lantunan azan.Bahkan kepada para sahabatnya,Nabi berpesan untuk menyayangi kucing kucing kesayangan layaknya menyayangi keluarga sendiri.Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan lucu ini sangat lah serius,dalam sebuah hadis sahih Al-Bukhori,dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya, dan tidak pula melepas kucingnya untuk mencari makan sendiri ,Nabi SAW pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah azab neraka.


Beberapa diantara orang terdekat Nabi juga memelihara kucing.Aisyah binti Abu Bakar Assidiq,isteri Nabi amat menyayangi kucing, dan merasa amat kehilangan dikala ditinggal pergi oleh si kucing.Abdul Rahman bin Sakhr Al Azdi,diber gelaran Abu Hurairoh (bapak para kucing jantan), kerana kegemarannya dalam merawat dan memelihara pelbagai kucing jantan dirumahnya.


Remarks : sumber diambil dari Google. Gambar2 pun cilok dr Google, tp gmbar yg last ni sebijik mcm kucing aku cume kaler bulu kucing aku gelap sikit ...hehehe...Suke tgk gmbar2 kucing . semua comel2...gerammmnyer..


2 comments:

  1. kucing mmg pet yg paling k.zura suka dan sayang psl comel sgt. kecik2 dulu penah bela tp mak marah psl xpandai jaga.sedih kan..;(

    ReplyDelete
  2. nory fanatik sgt ngan kucing..xkisah la kucing kurap ke gebu ke,bulu kembang ke,semua nory syg..heheh..kalau kat kedai mkn tu, nory suke bagi makan kat kucing2 liar kt situ..heheh..

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)