Followers

Tuesday, July 4, 2017

Rezeki Raya Dak Iqy


Dak Iqy ni memang murah rezeki sentiasa, alhamdulillah..Walau mama abah dia susah ada kalanya tu, tapi rezeki untuk dia tu ada je.Kadang2 tengah kemas almari baju dia, terdetik dalam hati, macam dah lama tak shopping baju baru untuk Iqy, tup2 esok tu ada peminat setia dia kat instagram whatsapp kata nak pos baju.Pernah jugak dulu terdetik dalam hati, nanti ade duit lebih nak belikan Dak Iqy basikal lah, tup2 esok lusa tu dapat job dari blog, dapat payment terus beli basikal dia.Banyak lagi lah yang bagi aku macam kebetulan sangat, asal sebut je termakbul.Mungkin itulah berkat doa seorang ibu kot kannn..Tapi bukanlah niat nak meminta2, dah orang nak bagi takkan nak tolak.





Persiapan raya tahun ni untuk Dak Iqy, aku dah set awal2 nak sediakan ala kadar je, aku pon dah start beli awal sebelum puasa lagi, tu pon sempat beli 2 pasang je, jadiklah kan, tinggal nak beli baju melayu jela..Ada jugak pasang niat, ni kalau ada duit nak jugak tambah sepasang dua lagi.Tengok bajet lah kan...Masa last day kerja sebelum cuti raya tu, aku amik Dak Iqy dari rumah pengasuh, tetiba pengasuh bagi Dak Iqy satu paper beg penuh berisi baju.



"Ape ni Ros??"  

"Alaaa baju raya sikit je kak, untuk Iqy..."

"Haaaaa???? Banyaknyaa..Susah2 je kau ni"..

"Eh takpe kak, Ros ikhlas belikan Iqy.."






Sumpah rasa terharuuuu sangat.Rezeki Dak Iqy jugak, dari lahir sampai dah besar ni dijodohkan dengan pengasuh yang baik walaupon dah 3 kali tukar pengasuh, tapi bekas2 pengasuh dulu pon okey takde masalah apa pun.Aku masa tu kan kerap tukar2 kerja, so tiap kali tukar kerja, tiap kali tu lah tukar pengasuh.hahahaha..Sebab tu aku memang tak berkira dengan pengasuh, bayar upah pon on time, kalau cuti pon aku tetap bagi penuh.Tak penah suka2 tolak gaji pengasuh, sebab aku tahu jaga budak bukannya senang, aku sendiri pon tak sanggup..hahahahha..Maybe sebab tu dorang pon tak berkira.Cuma aku naik segan jugak lah tiap2 bulan ada je yang dia belanjakan untuk Dak Iqy, bila kira2 balik, apa yang dia belanjakan untuk Dak Iqy tu melebihi dari upah yang aku bagi tiap2 bulan.Segannnn lah kan..

Balik tu singgah rumah mak, ada sessi iftar sempena penutup puasa, itulah tradisi family aku, pembuka dan penutup ramadhan wajib diadakan.hehehehhe..Dak Iqy beria2 nak tunjuk baju raya dia kat nenek dia..Buka paper beg tu, makkk oiii sampai 3 pasang baju raya nya..Raya sakan lah ko nak oiii...Mak ko pasrahhh baju raya sehelai je..takpelahhh nak, mak dah puas raya dah.Walau ko selalu buat onar, mak tetap sayang ko nakkk..hukhukhuk..


Lepas berbuka , kitorang sempat pergi shopping cari baju melayu Dak Iqy n Abi.Baju aku dah siap beli, dorang punya je belum lagi.Abi dah cakap dia taknak baju melayu raya, belikan Dak Iqy je, alaaa sedihh je bunyinya kann.Tapi tu lah kalau dah nama rezeki kan, dapat jugak yang murah2, baju melayu Abi RM29.90, beli satu percuma satu, so yang percuma tu amik baju melayu Dak Iqy, RM29.90 je untuk 2 pasang baju melayu abah dan Dak Iqy.Jimatttt giler kannn..Rezekiiii jugak tu jumpa yang murah.Memang target nak beli murah2 je sebab baju melayu ni bukan pakai lama pon.Lagi2 Dak Iqy tu haaa...


So peruntukan baju banyak lebih, so yang lebih tu dapatlah beli lagi sepasang kasut raya Dak Iqy..Yeayyyyyy jadiklah raya kitorang tahun ni.Sederhana jimat dan tak membazir pon.Kuih raya pon buat sendiri.Langsir raya mak bagi.Kasut raya aku dah beli awal tahun aritu.Ya Allah syukurrr..Nikmat apa lagi yang aku nak dustakan.Cukuplah aku bersyukur apa ada nya.Biar tak mewah mana, asal cukup keperluan seadanya, pon dah cukup syukur dah aku rasa.



3 comments:

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)