Followers

Tuesday, August 23, 2016

Dalam dilema

Seperti yang sedia maklum, aku kan baru je dapat kerja baru pertengahan bulan puasa haritu.Alhamdulillah dah 2 bulan lebih aku kerja situ, sekejap je kann.Bagi aku, kerja situ okey cuma agak bosan sikit maybe sebab kerja tak banyak, tapi aku okey je.Boleh terima lagi lah keadaan macam tu, tapi entahlah hati ni macam ada je tak puas hati, rasa kurang selesa lagi.Taktaw nak cakap camne situasi dia..

Ikutkan aku ni, memang takde hati nak kerja lagi, aku nak jadi suri rumah, nak ada bisnes sampingan,tapi tu lahh, kite ni merancang je.Tapi skill , teknik dan modal tak kukuh lagi.Nak bisnes kena ada modal, kena ada skill, kena ada teknik.Aku manelah retiii..So nak taknak aku kena kerja makan gaji jugak, entahlahh maybe aku tak suka kerja bawah orang kot kann..Bukan kata berlagak ke hape, tapi ntahlah taktaw nak cerita camne.

Tempat kerja sekarang ni, ada satu masalah yang buat aku semakin tawar hati, masalah gaji lambat.Biasalah swasta tak macam kerajaan 23,24 dah dapat gaji..Macam swasta paling awal pon 28, paling lewat pon sebelum 5hb..Okey ko cuba tanya bape haribulan pulak gaji aku masuk??
9haribulan okeyy...Tu pon tak tetap, ikut suka hati dia nak masuk bila, kalau awal, 2hb dah masuk katanya.Paling lambat 11hb...hoiiiii gila ke? Due date bayar kereta pon 5hb je weyy..Tu pon nasib baik Abi bayar kan..Macam aku biasa bayar duit pengasuh 1hb..Tak seronok plak bayar lambat kan.Dahulukan duit Abi dulu, hutang lain plak tertangguh kang. Masalah2 kecik camni pon boleh mempengaruhi mood nak bekerja taw, dari seronok jadi tak seronok, jadi tawar hati.Aku kalau seronok dengan kerja, aku jenis yang susah nak cuti or MC, tapi bila aku dah start Cuti emergency start  MC tu maknanya aku dah tawar hati dengan kerja tu lah tu.

Korang yang jadi suri rumah mehlah share bisnes apa korang buat ? Tak kisah lah bisnes kecik ke bisnes besar...Boleh aku jadikan korang sumber inspirasi aku utk berhenti kerja terus...

18 comments:

  1. kak nad housewife tp kak nad tak bisnes heee :)
    cumanya nak kasi cdgn.. buat benda yg nory suka buat. mungkin nory bleh jd personal shopper ke. bleh luangkan masa lebih lg dgn iqy. jalan sesama hee.. klu tgk kt ig tu. ps utk ikea ada,ps utk butik2 kt bangi ada, ps utk h&m n kaison pun ada.. tgk mana nory minat :)
    almaklum, takde kos modal utk barang. cumanya kalu rajin mahsyuk la.. tp kadang tu penat jugak.
    terpulang kat nory. :) moga diberi petunjuk n dipermudahkan urusan nory :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik jugak idea akak tu..tak terpikir plak nory...boleh masuk dlm list..hehehe

      Delete
    2. Menarik jugak idea akak tu..tak terpikir plak nory...boleh masuk dlm list..hehehe

      Delete
  2. try dlu buat biz kecik2..contoh jual tudung, makanan kering dsb..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laaa..nak kena try dulu mana yang sesuai..

      Delete
  3. macam sama jea kita. rasa nak resign jugak ni. tapi tahan dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom kak kite bisnes nasi lemak..heheheh

      Delete
  4. Dulu selalu cakap dgn en.suami nak duduk rumah..
    Nak jd hsewife..
    Sekali lepas berenti keje dkt KL Sentral hr tu..
    Masa tu awal preggy..
    So en.suami ok je kalau duduk rumah..
    Sekali tak larat duduk rumah..
    Lemau gila, boring gila..
    Rasa kurang sihat pun ada..
    Tiap-tiap hari pulak cakap nak keje masa tu..haha..
    Kalau ada anak atau ada bisnes mungkin ok..
    Ni duduk rumah tido, makan, online dgn tgk tv je..
    Serik pulak rasa..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulaaa kalau duduk umah je bosan jugak..kalau ade bisnes sikit2 takdelah bosan sgt kan..

      Delete
    2. Tulaaa kalau duduk umah je bosan jugak..kalau ade bisnes sikit2 takdelah bosan sgt kan..

      Delete
  5. Assalamualaikum nory....sheila da setahun lebih surirumah, sempat bisnes menjahit busy book sblum bersalinkan umar.now tak sempat apa, sibuk layan anak2 ni hihiiii tapi hati rindu nk menjahit semula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...sheila bestlahh pandai menjahit...teruskan shielaa..masyukkkk tu klu betul2 serius..

      Delete
    2. Waalaikumsalam...sheila bestlahh pandai menjahit...teruskan shielaa..masyukkkk tu klu betul2 serius..

      Delete
  6. kalo minat nk bisnes tu bole slow2 tgk apa minat nory...akak dh byk kali juga nk resign sbb nk bisnes tp xlulus plak..so masih bekerja hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah selesa dah dgn kerja tu kan, wtpe nak berhenti ...sayangg je..hehheeh...

      Delete
    2. Akak dah selesa dah dgn kerja tu kan, wtpe nak berhenti ...sayangg je..hehheeh...

      Delete
  7. kita plak dari bulan 4 ari tu resign sebab ada isu kat opis,elok resign nak gi interview keje lain,preggy lak,terus hubby tak bagi keje,sebab anak sulung,soh dok umah sampai habis pantang,boringnya tuhan je la tahu,sebab dah biasa keje and keluar berdikari sendiri,nak bisnes tapi sama la tak tau nak mula dan bisnes apa huhuuu...ari tu nak buat nasi bajet ngam delivery sekali morning sickness teruk lak huhuu...

    ReplyDelete
  8. Pernah makan produk Shaklee tak?Kalau adik minat nak buat bisnes Shaklee leh la join team akak. Pasal skill dan ilmu tu x perlu risau sebab kita akan coach..

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)