Followers

Friday, January 25, 2013

Mekap & Baju bertunang Achik


Oraittt meh nak story pasal kejadian aku menjadi mak andam "bidan terjun"..Eh macam tak sedapp plak panggil mak andam, panggil "mekap retis" lah baru kelasss ko Jahh...hahaha..Ataupon nak bunyi professional sikit, panggil je MUA...ecececehh...Takyah nak ferasannn sangat lah kan..Ko mekap pon main hentam kromo je, ade hati nak jadi MUA..haishhh jauh pemanggang ajaib dari api..puihh..Tapi..apa salahnyer kan, mana lah taw suatu hari nanti aku boleh bergelar MUA and boleh duduk sebaris dengan MUA2 terkenal kat luar sana...HARAPANNN!!!.kihkihkihkih..Dah2 takmo verangan lagik, kang jerawat besar2 penumbuk tumbuh melata kat muka kang..hekhekhek..

Mungkin ade yang taw ,betapa nervous nyer aku menjelang hari2 bahagia Achik ni, mase aku bertunang dulu pon aku tak rase nervous cmni, rasa gatai "merenyam" ade lahh, hikhikhik...#gedixxx..Ko taw tak cmne gigihnyer aku mempraktikkan balik segala ilmu mekap2 ni, kan ke dah lama aku tggalkan kerjaya tu..Tak memasai-masai Abi pon jadi mangsa "model" terjunan aku utk menconteng muka die..Rajin aku buat homework, hari2 aku mekap muka sendiri, tak cukup dgn tu, muka adik aku pon aku "tenyeh" sekali..Saje nak asah skill balik..Giler ko, aku paling takut bile org letak kepercayaan kat aku..Aku takut tak dapat puaskan hati org..Tapi aku cuba beri yg terbaik utk Achik..

Dan hasilnyer, alhamdulillah, bila tuan badan kata okay, legaaa rasa hati ni..Macam2 surah aku baca,surah yassin je tak sempat bace.heheh.Dah lah ramai tetamu yg datang..Bilangan tetamu yg datang memang sangat2 mempengaruhi, sebab tumpuan semua orang mesti kat Achik, kalau ade ape2 yang tak kena, misalnyer mekapp tak berapa nk cun ke, soalan pertama dorang akan tanya, "SAPE YG MEKAP???"...haaa tak ke stress kalau gitu..So, aku mekap senyap2, bile dah siap, aku duk diam2..Bila org tanya sape mekap, aku seboleh2 nk menyorok taknak org taw aku yg mekap..Tapi rata2 yg datang semua puji Achik..Tapiii aku tak rase Achik nmpak cantek sebab mekap aku, sebab memanggg Achik ade aura tersendiri, die memang canteik semula jadi..Sumpah aku tak tipuu..Mekap aku ni sebagai sandaran je..Pokok pangkalnyer, tuan badan memang cun sejak azali..So, jgn tanya sape mak andamnyer..Aku segannnn...Aku belom ade keyakinan yg tinggi lagi nak bersuara "IYEE!!! SAYE LAH ORG YG MEKAPKAN DIE"..Ohh tidakkk..masa itu belum tiba lagi..InsyaALLAH satu hari nnt bile aku betul2 dah serius dalam bidang ni dan bila ramai org dah boleh beri kepercayaan ni kat aku.hurmmm..Sekarang ni aku nk timba ilmu sebanyak mungkin ,nk cari pengalaman byk2..Itu je..

sebelum
selepas






Okay tak?...aku mengaku aku tak khatam lagi ilmu mekap2 ni..Lebih2 lagi bab pemakaian foundation ni aku ade masalah dalam penentuan warna, tapi betul lah org kata, "belajar dari pengalaman"..Dari pengalaman ni, aku byk pelajari menda baru yang aku teroka sendiri, insyaALLAH, pasni aku akan praktik kan lagi ilmu ni.Ape yg aku taw, kulit muka berminyak tak sesuai gune BB Cream, muka akan nmpak sgt berkilat, pastu kalau letak bedak, kulit nampak bercapok..So, kulit yg berminyak sila gune solution lain yer, boleh gune foundation stick kot..Nak try lah nnt..Sape nk jadi "mangsa"??hehehe

Ade cerita jgak disebalik kejadian, biasalah nama pon "bidan terjun", beg mekap pon kecik cinonet je, tak macam beg mekap besar yg biasa MUA gune tu..hehehe..Alkisahnyer, bulu mata pelesu aku bawak, tapi gamnyer tak bawak..Apa punyerrr mak andamm daa, cmni ke nak jadi "mekap retisss"??hahaha..Nasib baik ade penyelamat, call kawan Achik suruh bawakkan..Klau tak, gam gune gam gajah jela gamaknyer..hehehehe

Baju bertunang Achik plak gune baju bertunang aku dulu, nasib baik, size kitorang lebih kurang sama je..Seriuss jeles tgk Achik pakai, sbb aku pakai pon tak secantik tu..Achik pakaiii sweett je...Baju ni aku memang penah review kat entry sebelum2 ni, aku open utk disewa since ianya dok terperuk lama kat dalam lemari..Dari tak terpakai, aku memang niat nak sewa kan je utk sape2 yg berminat..Bab harga jangan risau..Aku tak letak mahal2...Kalau aku cakap aku nak sewa RM50 percaya takk??
Betulll RM50 je, tapi amik sendiri kat rumah aku lah..Amacammm???Ke nak kurangg harga lagi..bolehh kottt..Tengokkklah cmne nnt...Pape hal roger2 aku ekk..



Tak dinafikan Achik memang cunnn & maniss orgnyer...Baik budi bahasa nyer, lemah lembut tutur bicara, sopan santun, dan hormat org tua..Pestaim aku jumpa Achik masa pestaim Abi bawak aku balik kampong jmpa org tua die dulu..Terus terlintas kat hati "rupanya wanita melayu terakhir wujud kat dunia ni"..eehehe  ..susah nk jmpa zaman sakarang ni gadis kampong yg masih mengekalkan ciri2 gadis kampong, kebanyakan sekarang gadis kmpung byk dah terikut2 budaya bandar malah lebih kuah dari sudu, budak bandar pon tak over cmtu..hekhekek..sorry to say...(tapi tak semua camtu lah, segelintir je)..

Bukan sesaje aku nak puji lebih2, tapi just nak berkongsi cerita je..Tak salah kan, aku puji bukan mengutuk pon...hehehehe...Okbye...=)

See yaa...


Mak andam selebet je muka time ni, mekap org sampai tak sempat nak mekap muka sendiri...hehehehe...hantammm jela labuuu...Sempat tenyeh eyeshadow tanpa melihat cerminn...adehhh akibatnyer, mata dah rupa kena penumbukk se"dass"..ade aku kesahhh....!!!
hikhikhikhik


24 comments:

  1. cantik nory....nanti boleh make up kan mila ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Mila...bolehh jer kalau mila sudi dimekapkan...hikhikhik

      Delete
  2. Assalamualaikum nory, comellah achik ni. muka dia gebu lain macam je. hehehe. taniah2 dah bergelar tunangan org. bila nikahnya nory? hehe pasni nory asah lagi bakat tu. boleh go on buat part time. hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH, tahun ni jugak perancangannyer...

      Delete
  3. permulaan yang sgt baik Nory..good luck..

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum nory...tshirt dah samapi...tq ye ;)

    ReplyDelete
  5. auw~ ida nampak peplum yawwwwwww

    ReplyDelete
  6. sangat2 cantik bila dah di make-up.. terserlah sangat2.. :)

    ReplyDelete
  7. nory, sumpah cantikk gile nory make up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaya...sumpah nory masih dalam proses pembelajaran lagi...byk nory kena belajar lagi ni..=)

      TQ yaya...

      Delete
  8. Kakak komen jujur ni Nory. Betul tanpa mekap pun dah cantik apa lagi kena make-up tambahlah cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks akak...lg bersemangat nory nk belajar mekapp pasni ...heheh

      Delete
  9. memg achik nih cantik....tmbh mekap lg la cntik..utg bakal suami die dpt die kan kan...perempuan melayu terkahir...sush tau nak cri skang nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...susah nk jmpa "perempuan melayu terakhir" zaman skrg ni..heheh

      Delete
  10. walaweh... cantik make up awak tu.. tak over.. dan sebati+serasi dengan muka dia.. terbaik awak.. hehehe

    ReplyDelete
  11. make up ok. biasa la permulaan .masih ada yag nak kena blaja kan.
    nanti lama2 ok la. boleh wat part time make up kan org nnt :)

    ReplyDelete
  12. Untuk org baru dah kira cukup baik dan sesuai dgn tema bertunang. Akak dah letak jawatan ;)

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)