Followers

Thursday, January 10, 2013

Nak jadi mekap retiss pulakk


Aku tengah nervouss ni, orang lain yang nak bertunang, aku yg dah bernikah ni plak nervous terlebih dah kenapa.?haha.Citernyer cmni, 19hb Januari ni adik ipar aku bertunang..Bertunang lagii??Yerr, walaupon baru putus tunang, tapi dah jodoh die cepat sampaiii, alhamdulillah kite terima dengan hati yg gembira,yang penting doa kami sentiasa mengiringi kebahagian adik ipar aku tu..Aminn..Semoga dipanjangkan jodoh dengan bakal tunangan tu.Amiiinnnnn...aminnn...aminnn

Alkisahnyer, aku dilantik menjadi mak andam untuk majlis bertunang tu nanti..Atau dalam bahasa key ell nyer, Mekap Retiss a.k.a MUA..kuikuikui..Nervous beb, aku memang suka mekap mgkin sebab aku pernah keje dalam bidang ni suatu ketika dulu, tapi sekarang minat tu still tak terpadam lagi..Cumaaa, untuk me"mekap" kan wajah orang ni, memang aku tak biasa sangat, sebab dahh lama tak conteng muka org ni,lama kot aku dah tak berkecimpung dalam bidang mekap2 org ni, last aku mekap kazen aku bertunang setahun lepas kot,,.setakat conteng2 muka sendiri tu boleh lah.Tapi nak mekap muka orang ni, aduuiii risauuu sgt..

So, nak dijadikan cerita, lepas je achik (adik ipar) kompom nak beri sepenuh kepercayaan die untuk aku menatarias wajah nyer nanti, aku pon terus ajak abi pi shopping alat2 mekap, nak topap beg mekap aku yg dah lama tak bertopap tu, tambah eye shadow, bedak compact, foundation, and finally complete jugak beg mekap aku, dah ready untuk mekapkan achik nnt.

Tapi aku still tak konfiden lagi, sebab aku selalu mekap mata aku sendiri, mata aku ni jenis yg ade kelopak, mata achik takde kelopak, ala2 sepet manja gitu, tapi takdelah sepet sangat, cumell gitu..So, aku kena lah study sikit pasal bentuk mata dan cara mekap yg betul..Last2, taw tak sape jadi mangsa aku untuk wat "homework" ni..??ABI aku lahh yg jadi mangsa, alasan pertama sebab bentuk mata abi sama dengan mata achik, since achik jauh, tak dapat nak try kat mata die sendiri, so kite gune mata abang die lah kan..Nasib baik sama bentuk matanya,so, aku pon conteng2 lah mata Abi, nasib baik abi sporting, die redha je muka die dimekapkan, lepas dah mekap, abi terus tido, esoknyer die gi keje, die lupa nak basuh bersih2 kat mata die tu, hahahaha...Nasib baik die tersedar mase baru sampai kat tmpat keje, terus die pegi toilet cuci mata die bersih2...hahahaahah...cian abi..Malam tu aku request nak mekapkan die lagi, Abi laju je cakappp..."haaa No...No...No...!!"   huahuahua...

Selang dua hari pastu aku gi umah mak aku plak cari mangsa seterusnya untuk aku asah lagi skill mekap aku ni..Kalini mangsa nya adalah adik aku, Tasha (atau lebih dikenali sebagai Noura Zainoulle)..Die pon ade blog tapi tak setegar kakak nyer lahh..hehehe..Kalau kakak nyer blogger suam2 kuku, adikknyer plak blogger "ape pon takbolehh"..hahahah.....meh tengokk sikit hasil kerja tangan aku yg tak berapa nk berseni sangat ni..Kena asah lagi bakat ni..Sape2 nak jadi mangsa aku yg seterusnya, boleh jugakk..Aku tengah semangat ni nak mekap muka org.Walaupon aku taklah sehebat MUA yang fofular2 tu..hehe..Rindu plak nak jadi "Beuticians" balik.hehe..



Woiii ko curik mak aku ek???eh mak ko , mak aku jgakk..


**harap2 semuanya berjalan lancar..harap2 Achik suka dengan hasil tangan aku nanti..Sesungguhnya ketahuilah, yang kakak mu ini bukanlah terer sangat, tapii insyaALLAH akan cuba buat yg terbaiik untuk Achik pada hari bersejarah tu nanti..Phewwww nervoussss.....


25 comments:

  1. Assalamualaikum nory, cantiknya! ohh pernah jadi MUA eh dulu? nape tak kerja MUA je? kan comel tu. sheila nak no nory dengan nadia boleh? haritu no nadia dah terhilang lepas tukar phone ;'(

    *no sheila - 017-3863474

    ReplyDelete
  2. dulu nory pnah kerja sebagai "beutician"...tapi lama dah tak mekap org, tu yg kurang konfiden sikit tu...tp dah praktis byk2 kali ni, harap2 berjalan lancarr lh hendakknyer...heheheh..

    nnt nory emaill..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah. thanks nory. insyallah nanti semuanya berjalan dengan lancar :)

      Delete
    2. nory dah emaill taw...nnt sheila check email k..=)

      Delete
  3. eh nory cantiklah ko make up nampak natural gitu..kdg aku confius ni nory ke adiknya hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. konfiuss ek mila...senang je nak beza,, aku si pendek..die si tinggi..hehe

      Delete
  4. lawooo,.... ada seni jari2 nory ni...

    ReplyDelete
  5. mata xde kelopak? tu macam mate akak. eh, nory ajar la teknik make-up mata org y tak berkelopak ni pd akak. ples.... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 teknik ade kak...
      nory punyer teknik simple2 je..
      slalu blajar sndiri kt youtube je...hehehe
      tak mampu nk amik kelas mekap,,,hehe

      Delete
  6. lebih kurang sama je muke nory ngan adik...kite pun xreti nak conteng muke org..muke sendri boleh la..hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahh.nory pon bukan retii sgt ni...hehe

      Delete
  7. cantiknyaaa dia... cantik mekup akk.. boleh sy suruh akk jd mak andam sy lah... bg free la erk?? bhahahahaha Sila lempang sy sekuat hati XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehh je ena...akak tengah semangatt ni..meh akak conteng2 muka ena..hehe

      Delete
  8. cantikkkk...insyaALLAH nory leh

    ReplyDelete
  9. kalau daripada dulu saya tau awak ada adik, saya dah ngorat awal2 dah..hahahaha

    p/s : kenapa ye kalau kahwin kena pakai mak andam? sedangkan kalau hari biasa boleh je make up sendiri? cantik juga... pelik ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa nk ngorat sekarang pon boleh...tapi die umur tak cukup lagi, tido pon celah ketiak mak lagii..heheheh..

      *kawen sekali seumur hidup, mesti lah nak nmpak cantik dr hari2 biasa..hehe..

      Delete
  10. noryyy, comeyy sangattttttt! nanti asah dekat muka yaya sekali ok! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa muka yaya dah natural beauty, takyah mekap2 dah...kang yaya comeyy sgt kang, syafiqq jeles plak...hehehe..

      Delete
  11. EH? ni ke adik nory? hhikhikhik.. Nory, muka ida nextttttt ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..sorang je pon adik nory..hihi

      boleh je ida, tapi nory tak konfiden sgt nk mekap muka org ni...takutt...mklumlah belum smpai tahap professional lg...poyoo2 je lebih..hehe

      Delete
  12. muka korg sama giler.. hahha.. cantik kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tang mane yg sama nyer...??pelik gak ramai kate same...
      puas telek tang mane..
      hehehe..
      tq Za...

      Delete
  13. sporting nya husband akak :) nanti lepas majlis, akak share la pic...nak tengok gak hasil nya..hehe

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)