Followers

Tuesday, April 23, 2013

Universal Studio Singapore - Bajet Keseluruhan Percutian ke USS


Dan sebagai penutup, aku akhiri dengan pembentangan bajet yang terhangus sebelum, semasa dan selepas percutian ini.Maybe boleh bantu korang untuk arrange bajet korang sendiri kalau nak pergi nanti, bajet yang aku bentang ni mungkin mahal bagi sesetengah pihak, dan mungkin murah bagi sesetengah pihak yang lain .Aku tuliskan semua kos-kos yang terhangus dari mula sampai akhir.Aku kira betul2 ni, sebab setiap kali beli apa-apa, aku mintak resit dan catitkan dalam buku.Maknanya, yang ade amount sen-sen pon aku tulis sekali..Amacam, gigih tak iolss??? Vacation aku plan bulan by bulan, macam bulan Feb aku book flight, hujung bulan Feb, aku booked hotel, dan bulan Mac, aku beli tiket USS..So, takdelah nampak sangat duit keluar sedepukk sekali..Ok mehh kita kira..

Tiket Flight ke JB (return) = RM270 (3 org)
Passport = RM300 (3 org) 
Tune Hotel = RM143.84 (4h3m)
Bas Odyssey ke USS = RM90 (3 org)
Tiket USS = RM472.50 (3 orang) *beli guna credit card ada diskaun
Duit shopping di USS = RM700 (SGD280)
--------------------------------------------------------------
Jumlah : RM1876.34


Perbelanjaan Hari Pertama Di KL - Johor Bahru (JB) 
Upah Along hantar ke LCCT  = RM50
Tol ke LCCT  = RM4.30
Topap Hotlink  = RM10
Lunch di Marrybrown LCCT  = RM33.45
Teksi dari Airport JB ke Tune Hotel = RM44
Add-On towel mandi (Tune Hotel) = RM12
Jajan untuk makan2 dalam bilik = RM21.30
Rokok Abi = RM8.70
Makan malam (3 orang) = RM39.20 
Beli jajan lagi = RM16
Karaoke (2jam) = RM30
Air Mineral (3 botol) = RM3
----------------------------------------------------------------
Jumlah : RM271.95


Perbelanjaan Hari Kedua Di Johor Bahru (JB)
Makanan ringan untuk dibawa ke USS  = RM8.40
Rokok Abi : RM8.70
Makan malam = RM20 (3 org) 
Abi belanja kami 11org karaoke (1 jam) = RM22 (bilik besar)
Beli jajan lagi = RM7.70
-----------------------------------------------------------------
Jumlah : RM66.80


Perbelanjaan Hari Ketiga Di Johor Bahru (JB) - KL
Teksi ke airport  = RM43 *diskaun singgit je
Rokok Abi  = RM8.70
Breakfirst KFC airport Senai (3 org)  = RM27.70
Fridge Magnet Johor (2 ketul) = RM12
Foldable Beg Air Asia  = RM10
Beli jagung and air = RM6.50
----------------------------------------------------------------
Jumlah : RM107.90


Jumlah Keseluruhan untuk 3 orang ke USS adalah berjumlah RM2,322.99...

Nak lagi jimatt, pergi ramai2  boleh jimat kaw2, hotel boleh sharing2, pastu nak kurangkan kat bahagian duit shopping pon boleh, tapii percayalah, aku tukar 7ratus tak puas beb..Kalau korang banyak duit, tukar je banyak2 SGD taw..Takat tu je yang aku termampu, ni pon terbeliak bijik mata tengok amount sebenar..Tapi kalau ko buat month by month punye planning, takdelah rasa beban sangat..Yang penting pandai cut cost kat bahagian2 tertentu, macam aku byk membazir beli jajan kan, kihkihkihkih...Abi memang kena 24 jam mulut mengunyah, kalau tak dia boring, sebab tu beli stok jajan banyak2..heheheh...

Jumpa lagi di next vacation....!!!!!





Entry sebelum klik link di bawah :




47 comments:

  1. destinasi bajet .. terimakasih info ni.. mana lah tau kot2 leh sampai ke uss kan ..leh simpan duit dari sekarang :)

    ReplyDelete
  2. perghhhh...meleleh air liur kaww~~~ lebih 2K tu...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. phewww....banyak ek...nangis tgk amount yg keluar..

      Delete
  4. Assalamualaikum nory, perghh terbeliak tengok amount! ahhahahaha see you next please :)

    ReplyDelete
  5. Ehhhj ok gak regenyer... Slma ni akak bajet mahaiiii bebenor... Boleh usulkan p 1family gini... Tq nory...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah banyak tu je bajet yang termampu...
      hehehe

      Delete
  6. Details tu.. teringin juga nak pergi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuti sekolah tak lama lagi, boleh pergi...

      Delete
  7. kalau pergi bercuti, balik mesti trs tgk baki duit yang tinggal kan.. lepas tu mula fikir betapa banyakknya duit dah mengalir.. hehehe..

    ReplyDelete
  8. ok dahn khatam semua pasal uss... tq... bestnya cuti ramai2... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhhh lega dah habis buat entry uss ni...hehe

      Delete
  9. kire ok la kan 2000+++ utk 3 org...

    ReplyDelete
  10. as salam , blogwalking jom join segmen ni first segmen :)

    http://cokielatmaness.blogspot.com/2013/04/segmen-i-love-you-mom.html

    ReplyDelete
  11. o...pi sekali ngan Nadia...seronoknya....

    ReplyDelete
  12. 2k? pengsan!!!! hukhukhuk.. tapi bila bahagi 3orang, total sorang dlm 7rat jugak kan? macam ida..... ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. eida lagi berhemahh berbelanja...
      ni semua salah zul, suka beli jajan byk2..
      hahahahah...
      salahkan dia salahkan dia...

      Delete
  13. hurmmm banyak gak belanja ni..
    nak kena stanby lebih dari ni baru leh jejak kaki ke sana..huhu
    ada anak lagi banyak belanja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak anak2, kena bawak duit lebihh..hehe

      Delete
  14. heyy tau tak yaya tengah maraton reply bw niii. gigih kannn :p

    ReplyDelete
  15. huhu..nlh tahan jugak harganya.ok.kena kumpul duit la nak pi nanti ni.thanks share.harap2 ada reseki la nnt ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti akak pergi taw...ajak hubby...hehe

      Delete
  16. sy x leh nak budget cam sis...rambang mate kalau ge sane...hik!!!hik!!!hik!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa kalau camtu kena bawak duit lebih....

      Delete
  17. wahh detail... bagusnya :)boleh tahan Rm 2 ribu lebih

    ReplyDelete
  18. Maklumat yg sgt bguna..Mmg plan nak gi uss

    ReplyDelete
  19. Information yg baik. Tiket tu beli online / kauntet?

    ReplyDelete
  20. Ada trip to uss..3h2m...only rm700 inclu uss tiket,hotel,transpot...

    ReplyDelete
  21. Pakej Tempat-tempat Menarik di Singapura
    - Universal Studios Singapura
    - Singapura Marine Life Park
    - Singapura Flyer
    - Day + Night Safari di Singapura
    - Tempahan Singapura Marina Bay Sands Hotel
    - Tempahan Hotel Masa Perayaan Sentosa Singapura
    dan lain-lain

    Travel Delight
    http://traveldelight.biz
    QQ: 841-888-666
    ask@traveldelight.biz
    +65 6292-2221

    Hai, kami adalah agensi pelancongan di Singapura. Blog yang anda tulis sangat sempurna, gambar-gambar anda juga menarik dan cantik. Ia sangat berguna untuk tetamu kami. Bolehkah kami bekerjasama dengan anda?

    Kami mengharapkan balasan anda.

    ReplyDelete
  22. tiket beli online atau kat kaunter

    ReplyDelete
    Replies
    1. online boleh, kaunter pon boleh...tapi better beli online sebab kalau walk in takut kehabisan tiket plak...

      Delete
  23. My visit to Universal Studios Singapore

    http://faridzulabdrahim.blogspot.com/2014/03/travelog-universal-studios-singapore.html
    http://www.youtube.com/watch?v=l3rwo54KVgE

    ReplyDelete
  24. Salam.... Nory, bleh tak jelaskan cara2 nak beli online tiket USS nie... sebb insyaallah bulan 2 2015 ieda nak pegi sana.... so nak booking awal2 la semua benda kan... macam tiket bus odyssey, teksi & hotel nory dah terangkan... TQ sgtttttt.. ieda dah faham.... cuma tang beli tiket jerk tak tau lagu mana nak beli tuuu... Plisssss Nory... memerlukan info abaout that....

    :: my blog : http://akupunyasendirilahwei.blogspot.com/ ::

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear , cer buka link www.rwsentosa.com, then klik bahagian ticket..nanti ikut je step2 yang disediakan...-peace- =)

      Delete
    2. Ok Nory... Tq sgttttttttttttt... <3

      Delete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)