Followers

Monday, April 1, 2013

Resipi kek batik paling simple

Haiii semua..Jangan alih siaran plak, anda di channel yang betul.Mesti ada yang terkejut "berok" sambil cakap "OMG"!!!!, aMAGAD!!!Tak pernah2 plak si Nory ngokngek ni buat entry pasal resipi2 bagai ni.Rasa nya pernah sekali dulu kot aku share pasal resipi apam polkadot..Pastuuu langsung takde dah.Nampak sangatt aku "rajin" sangat ke dapur kan..haha..Laki aku mesti bangga dapat isteri macam aku ...kahkahkahkah...(masak nasi je pandaii minah ni, kuikuikui)

Ok2, harini mokcik nak ajar cara2 buat Kek Batik paling simple mimple, sesuai untuk manusia spesis macam mokcik ni yang suka menda senang2 je..heheh..


Bahan bahan yang diperlukan :

*Buttercup yang kecik tu (kalau besar potong dua)
*1/2 tin susu pekat manis (tak kisah jenama apa)- tapi aku gune cap F&N
*1 paket Milo kecik
*Biskut Marie (patah2 kan)


Mula2 sekali panaskan kuali, cairkan Butter dalam kuali, bila dah cair masukkan Milo dan susu..


Kemudian, kacauu laju2 dengan api kecik, jangan bagi die berketul2 taw..


Bila dah menggelegak, blurp2 keluar belon, masukkan biskut marie yang dah dipatahkan kecik2..Pastu kacau sebati..Jangan ganas sangat, kang hancur plak biskut tu.


Agak2 dah sebati, tutup api tuangkan kedalam loyang, ratakan kemas2, pastu sumbat je dalam peti ais.Lepas 2 jam, dah sedia untuk dimakan...



Dan inilah hasilnyaaa....Taraaaa...jempuut makan semuaa...


"Selamat Mencuba"


38 comments:

  1. sedap. akak pun baru buat aritu. ni semua gara2 tgk resepi simple kat blog cik epal tu. ni antara yg paling senang nak buat kan. senang nak buat bagi yg rajin jugak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple2 je yang mampu...
      nak buat yang leceh2 tu, memang malasss lar..hehe

      Delete
  2. terliur mila tengok senangnya nanti boleh cubalah...

    ReplyDelete
  3. wahhh..mmg senang ni..tak pernah lagi try kek ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena try...sebab ni antara kek yg paling senang nak buat..hehe

      Delete
  4. hehehe, sama plak bahan yang kita guna...
    sesimple mungkin...janji sedap di makan...kan...

    akak kan, kek batik ni wajib ada dalam peti...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple tapi sedapp...
      okay sangatt dah tu..ehhehe

      Delete
  5. mmg simple..dok tercari2 resepi cmni la..hihi..nmpk kn pemalas jgk..
    dapnyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...boleh geng lah sama2 pemalas...
      nory lagilah pemals ya rabbi..hehe

      Delete
  6. Haritu saya ada buat..tapi terlebih letak susu..hasilnyA manis melampau...hihi

    ReplyDelete
  7. senang dan sedap!!!3.5 bintang sy kasik kat akak...kalau akak pos 5 bintang truss kasik...hakhakhak!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa 3.5 bintang je ko bagi kat akak..
      fenatt akak buat taw..
      ekekeke

      Delete
  8. Assalamualaikum nory. nice! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice and cedap..
      kalau sheila buat mesti lagi sedapp..hehe

      Delete
  9. kalu nk ganti biskut lain leh x nory...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nory tak pernah lagi try gune biskut lain..hehe
      cer try..cer try..
      hehee

      Delete
  10. mleleh air lior ni
    nory buat la pop up window utk komen senang skit hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pop up window ek..
      ok nnt nory usahakan cari tutorial..
      hehe..

      Delete
  11. Replies
    1. nnt buat hantar kat nory sikit ek..
      hehe

      Delete
    2. buttercup brape (gm)
      biskut marie brape kping
      malum la bru blajar

      Delete
  12. dah lama xmasak kek batik. weekend ni nak buat. hee....

    ReplyDelete
  13. tengah lapar ni kak..terliur pulak tgk kek batik ni..dapnyerrr.....jemput..http://mardiyanhani.blogspot.com/2013/03/first-giveaway-by-miz-rizhani.html

    ReplyDelete
  14. mmg plan nak buat ptg ni...tq banyak2...

    ReplyDelete
  15. buttercup brapa (gm)
    biskut marie brapa kping

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)