Followers

Monday, August 10, 2015

Percutian ke Kuching,Sarawak - Part 1

Yeayy mood rajin berblog dah datang, dah ready ke nak dengar kisah percutian aku ke Kuching? hihi..kisah bermula pada subuh Ahad 2 November 2014 (nak dekat setahun dah berlalu), flight ke Kuching pukul 8pg.Pukul 5pg dah gerak dari rumah ke KLIA2.Gigih wey bangun pukul 3pg, pfffttt..Dah ada anak kecik ni memang kena ready awal2, pukul 4pg Iqy mandi air suam, dia pon pelik apsal mandi awal sangat ni, tapi dia punya suka macam mandi pukul 12tghari..hahaha..Oh yer bagi yang belum tahu, percutian ke Kuching ni melibatkan semua family aku, mak, papa, tasha, along , kak yati dan anak masing2, jadiknya 7 dewasa ,2 kanak-kanak ,2 baby..Total semuanya 11 orang.Alhmdulillah dipermudahkan semua urusan pagi tu, smooth n steady je.Tiket ni bapak lama punya peram, booked masa Iqy dalam perut lagi,ingat senang ke nak peram tiket lama-lama, banyak dugaan oo...hikhikhik..Tapi sempatlah kumpul duit sehari singgit...hahah tipu sangat.

Budak teruja naik flight...Jakunn letteuw..Ok fahamm..hehehe


Rinduunya Iqy masa ni..Badan montokk kepam kepam..
 
Kitorang ke airport dihantar oleh Paklang n Paksu aku, naik 2 buah kereta, gigih okey dorang bangun pepagi subuh nak hantar kitorang ke airport, nak jimat duit teksi punya pasal kan, nasib baik dorang offer diri nak tolong hantarkan.Tenkiuu paklang n paksu.Kitorang gerak dari rumah pukul 5pg camtu, sampai sana dekat pukul 6pg jugaklah..Ekceli flight pukul 8.05pg,sementara tunggu pukul 8.05pg tu kitorang settelkan hal luggage dulu, senang nanti takde lah kelam kelibut, ramai-ramai ni kena bersedia awal.Nak-nak plak aku ni ketua percutian ni, ehh tak pasal-pasal jadik tour guide taw.Hahaha..Kira terer jugaklah aku manage semua ahli mengikut jadual yang ditetapkan..heheeh..
 
Pukul 8.05pg kitorang selamat berlepas dari KLIA2 ke Kuching.First time ni sampai KLIA2..Baru siap tu kan..Not bad lah, cuma kena menapak jauh sangat, tetiba terpikir jugak, sape lah yang design KLIA2 ni, uuuiiii nak tercabut kepala lutut aku ni weyyy,  huhu.Buggy yang disediakan pon macam nak taknak je lalu.Time diperlukan tu lah dia lambat sampai..Sudahnya, bertabahhhlah nok menapak sampai kesudah.Hampehhh..

Lebih kurang pukul 10pg, kitorang selamat mendarat di airport Kuching, belom sempat turun dari flight, abang driver van tu dah call tanya kat mana, baekkk punya service, punctual i loikeee.Lepas dah setel ambik beg semua, aku call semula driver tadi bagitau aku dah kat luar pintu, oh yer nama driver kitorang ni Abang Malik.Very nice person, peramah.Senang citer lah kan, orang-orang Sarawak ni peramah-peramah belaka, tak lokek dengan senyuman,Pergi mana pon semua jenis yang tak menyombong..Sweet angat taw kitak ni.

Breakfirst kat sini. Serapi Corner


Pasar Serikin


 

Oleh kerana, hari pertama kitorang kat Kuching ni jatuh hari Ahad, dimana Pasar Serikin hanya dibuka setengah hari sahaja, maka destinasi pertama kitorang adalah Pasar Serikin.Tapi sebelum tu, sempat singgah "sapedek" dulu, perut aku dah kebulur dah wey, harap faham.Abang Malik bawak kitorang makan di Serapi Corner.Kat sini boleh tahan lah makanan dia, lagipon memasing tengah lapar kan.Dak iqy mamai-mamai ayam sampai termuntah time makan, sabo jelah..Tak pasal-pasal mandi muntah dia pagi tu.Pening lalat naik flight kot, dah ler tak reti dok diam dalam flight, grrrrr..Jakun lettuew..hahaha..ok mama paham, pestaim kann..kikikikikikii..

Agak rushing jugaklah makan, baru nak berangan makan beradap macam fengantin baru, sekali tengok jam, terus jadik makan biadap, haaa amik ko..haha.Laju-laju naik van semula, dan kami terus dibawa ke Pasar Serikin..Pasar Serikin ni antara tempat wajibulghunnah kena pergi kalau sampai Kuching,Sarawak ni.Jatuh berdosa kalau ko tak pergi ni..hehehh..Harga memang mantop murah sebab ni sempadan Indonesia-Malaysia, sila jalan jauh-jauh sikit dengan husband kalau nak dapat harga murah..Macam aku, jalan sorang-sorang sampai kena ngorat orang taktaw ke aku ni dah mak orang, tapi yang syiok dapat harga murah weyyy..Aku beli hanger tudung 5biji dapat percuma 5biji lagi, aku tak mintak pon, just senyum sikit je...wakakaakakk...Gilerrr tak giler tak..Market price tinggi lagi aku ni rupanya, hahahaha puiihhh..Abi baca kompom kena sembelih aku..alaaa gurau jela..Tips nak dapat harga murah, ko try tanya harga, bila penjual tu letak contoh RM50, okey pastu ko blah n senyum je, nanti dia akan panggil ko balik tawar harga sampai jadik harga yang ko nak..Macam aku adjust jaket kulit Iqy dia letak harga RM65..Last-last dapat RM25 je..Berbaloii tak..Kalau ko tinggi ilmu tawar menawar lagi untung kau..

Tak lama kitorang kat sini, sebab pasar dah nak tutup dah, kan aku cakap tadi hari Ahad setengah hari je beroperasi, korang kalau nak datang better datang hari sabtu yer, and datang awal pagi, sebab tengahari panas ya ampunnnn.Lain macam okey panas dia, dak Iqy berpeluh lenjun dia, tapi dia selamba je bantai tido dalam dok panas-panas tu, pelik aku.Heyyy..


 

Dah setel shopping, naik van semula, time untuk check-in Homestay.Aku amik pakej Homestay + Van + Driver.Nanti aku up entry khas pasal pakej ni okey..Sebelum tu Abang Malik bawak kitorang singgah untuk tempah kek lapis, tempah dulu, nanti nak balik baru ambik, yang bestnya kedai Kek Lapis Zaharah ni, kita order baru dia buat, kira fresh dari oven lah kek lapis ko, bukan dari dalam freezer yang tak pasti tarikh luput dia tu.So, kalau ko datang Kuching, aku tersangatlah rekemenkan kedai kek lapis Zaharah ni.Yang syioknyer, boleh makan tester dia sampai kenyang..Aku pulun kaw-kaw sampai pening kepala makan banyak sangat..hahaha..Dah rasa, kalau tak beli memang nak makan kaki lah ko kann, so aku order lah 12 bijik kek lapis untuk jiran tetangga dan family tedekat, maaflah yang tak dapat, aku dahulukan jiran n family terdekat je, kalau aku kaya, semua orang aku belanja sorang seketul, apo nak buat tu je termampu, hikhikhik..

Setel order kek lapis, singgah kedai runcit plak beli jajan sikit buat makan depan tv kat homestay nanti.Kononnya penat giler dah badan ni, rasa malam nanti takmo keluar dah nak makan meggi je kat homestay.Tapi bila pikir dah pergi bercuti, dah kenapa nak duk terperuk je kat homestay, pegilah explore makanan menarik ke tempat menarik ke kat Kuching ni kan, Lepas dah check-in semua, dah mandi rasa lapar plak, macam tak lepas je kalau makan meggi sahaja, call abang Malik suruh bawak kitorang pergi makan, sekali syiot 5 minit je dah sampai dah Abang Malik depan homestay kitorang, menggelupur siap cepat2..hehehe..


B for Bobot...heheheh...


Medan Selera Kubah Ria

We all anak beranak
 
Abang Malik bawak kitorang makan kat Medan Selera Kubah Ria..Biasa je tempat ni macam kat Tasik Putrajaya tu je..Makanan pon kena pandai pilih kedai, sebab kat sini banyak kedai macam kat RNR tu..Salah pilih kedai tak sedaplah jadiknya, kalau pandai pilih kedai, sedaplah..Dah lapo, takyah banyak bunyi sangat lah, bedal je apa yang ada..huhu..

Dah makan kitorang jalan-jalan amik angin kat sekitar Medan Selera tu ambik angin malam sambil dengar bunyi air sungai , air sungai ke air laut ntah aku pon tak pasti sebab dah malam kan , aku pon mata dah layu dah ni..huhu..Lepas setel makan, kitorang balik homestay semula untuk tido..Penat weeyyyyy, tolong lah paham..Sambung hari kedua plak, tunggu next entry okey...Daaaaa



********************************************************************************************************


Iklan : (Tempahan tapak iklan email elfekluz1921@gmail.com)




 

14 comments:

  1. wah best2...update cepat2 sikit nory...

    ReplyDelete
  2. bagusnya nory, bleh igt lg ek walau nak dkt setahun punya citer.. klu kak nad, banyak skip dah ni kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. uishhh, nory pon tak boleh nak ingat jugak, memory low memory..hahahah..ni pon entry dah siap-siap tulis, cuma gambar baru nak transfer, tu yang lambat publish tu..heheheheh

      Delete
  3. Iqy bangun awal pagi jam 4 pagi haaaa...bagus mandi air suam tak terkejut...seronok tgk pi sarawak ramai2 mcm ni....akak dh pi sarawak banyak kali dah tp tu semua urusan kerja...kena repeat balik pi ni...pasar serikin tu pun pernah pi...panas ya amat2 panas...iqy time ni kecik je lagi...comellllllllll hensemmmmm

    ReplyDelete
  4. wah..bestnya nory..cik nor tak pernah lgi sampai sarawak..:)

    ReplyDelete
  5. bile nory g kuching ni?








    HHAHAHHAHAHHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam uols,
      ida uols dah caras soklan iols he3
      laarriiiikkkkkk

      Delete
  6. memang teringin sangat nak ada family trip ke sarawak...
    bestnya sakan reramai holiday kan?

    ReplyDelete
  7. Assalam nory,
    terbeliak mata iqy naek plane he3

    ReplyDelete
  8. brapa rm sewa van + homestay tu yer .? cari entry tak jumpa .. huhuuu

    nk pegi sana nie .. tgh sebey2 ... klo blh dpt no phone org tu lg baik ...

    tq yaa ... blh emel kt sy nurulloveirdina@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.co
    Blog : http://kitaholidays.blogspot.co.id/
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

    Wassalam







    ReplyDelete
  10. kalau nak senang g kuching sarawak.. boleh je contact eifah (0165751266).. dia blh tlg carikan transport,hotel,homestay.. klu nak suggestion tmpat menarik pn, dia boleh explain mcm2 tmpat.. sampai 3 4 hari pn x ckup rsa nya nak lepak kuching..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum...

    'JOM KE SABAH'...

    Kami menyediakan kereta sewa pandu pelbagai jenis utk percutian anda di Sabah

    Myvi Rm120 sehari
    Saga RM120
    Alza Rm150
    Exora RM160
    Avanza RM170
    Innova Rm200
    Urvan Rm250

    Hubungi Raziman
    0129600702 Whatsapp/call

    Kami juga menyediakan pemandu sekiranya diperlukan... caj pemandu RM150 12 Jam

    Homestay bajet area Kota Kinabalu RM100 sehari

    ReplyDelete
  12. Boleh emel juga pada saya contact number en. Malik dan en. Muhammad tu sebab saya nak pergi sarawak.

    syafikahsafie@gmail.com.

    No fon saya 017-3728419

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)