Followers

Friday, May 3, 2013

Kekurangan itu adalah kelebihan

sumber google
Hekhekhek, pejam celik pejam celik dah masuk bulan Mei, beberapa hari je lagi kami akan sambut ulangtahun perkahwinan yang kedua.Huishh cepat betul masa berjalan, taw2 dah dua tahun dah jadik bini orang.Rasa macam baru 2 hari jadi bini kepada Zulkefle Bin Hashim..hikhik..

Alhamdulillah, 2 tahun ni terlalu banyak kenangan manis antara kami.Walaupon belum ada rezeki nak timang baby sendiri, its okay bebeh, kitorang redha je.Maknanya Allah bagi chance kitorang enjoy puas2.Seronok weyy enjoy lepas kahwin, lagi best dari zaman bercinta, selagi diberi kesempatan hidup berdua tanpa kehadiran cahaya mata lagi ni, gunakanlah quality time yang diberi tu sebaik mungkin.Sekarang baru terasa apa hikmah disebalik dugaan tiada anak ni.Tahun pertama stress pikir pasal takde anak, hahaha..Tahun ni, tak terpikir dah..Sekaligus stress pon hilang, tengok orang dapat baby pon, tak jeles dah, dorang plak jeles ngan kita sebab dorang nak dating ngan suami kena bawak anak sekali..hehehe..Kadang-kadang kekurangan yang ada pada diri kita tu sebenarnya adalah kelebihan kita..hurmmm betull jugak tu..Kekurangan aku mungkin bab takde anak lagi, tapi kelebihan aku kat bahagian lain,perhatian aku mungkin lebih kat suami,24jam boleh layan suami,yela takde anak lagi kan mestilah perhatian sepenuhnya kat suami,betoi tak??...Aku tahu rancangan Allah itu lagi terbaik, so kitorang just follow the flow je, ade rezeki ada lah, takde rezeki kita honeymoon lah lagi..kihkihkihkih 

Ekceli malas nak kupas isu pasal anak ni, tapi biasalah bila dah masuk usia 2 tahun perkahwinan ni, memang takleh lari dengan soalan bab anak ni..haishh dah naik muak nak menjawab.Macam2 soalan aku dengar,macam2 jawapan dah aku bagi.Jangan risau, kami tak merancang pun, sape taknak anak kan, just enjoy our life dulu.Bila dah 2 tahun bersama ni kan, dah tido sebantal, tinggal sebumbung, makan sepinggan ni, rasa macam makin selesa plak hidup berdua.Hari2 rasa macam pengantin baruuu..muahahaha...boleh?? Kalau ada anak nanti camne lah agaknya, sebab dah terbiasa kan hidup berdua..hehehehe..nanti tengah2 malam kena bangun buat susu, tukar lampin.Tengah manja2 ngan suami, anak datang menyelit kat tengah2..hahahah...aiyaaa kena buat persediaan awal dari sekarang ni..InsyaALLAH, bila kami dah betul2 bersedia nanti, masa tu lah Allah akan bagi rezeki anak tu..Amiinnn..Sekarang macam tak ready lagi kot...huhuhuhu...So, "orang2" yang selalu "amik berat" kat kami tu (terima kasih yer), jangan risau sangat yer,and jangan jelesss (sebenarnya)...Jaga je anak awak elok2, jangan sibuk hal orang yang takde anak lagi ni..Dan jangan pertikaikan kenapa kami asyik honeymoon je tapi takde "hasil" lagi..Cisss cetek sungguh pemikiran org camni, soalan tu jgn tanya kami, tapi tanya lah pada yang Maha Mengetahui..Siapa kau nak mempertikaikannya..huh!!! (laser sungguh cik anon bedah ni)..



(Entry ni tiada kena mengena dengan yang hidup mahupon yang telah meninggal dunia, sekadar berkongsi luahan perasaaan je, hukhukhuk..Manalah taw cik anon bedah terbaca entry ni nanti, moga cepat sedar.Hidup ni tak semua orang bernasib baik, bersyukur jelah dengan apa yang dikurniakan.Jangan perkecilkan kekurangan orang lain dan jangan terlalu bangga dengan kelebihan diri..Sekiann..)


36 comments:

  1. yeay kita honeymoon puas-puas

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayyy!!!

      counting day ,beb....

      ehem3..

      Delete
  2. nory jangan risau..
    rezeki tu semuanya di tangan ALLAH
    kita hanya mampu berusaha

    tapi nasihat akak sebagai seorang doc, kalau boleh nory dan husband pergi cek
    bukan ape, kalau mmg xde masalah xpe
    tapi kalau ada masalah dan dapat ditangani awal, itu lebih baik
    jgn sampai sesetengah pasangan dtg jumpa akak nak cek kenapa lepas 10-20 tahun kawen xdpt anak
    mula2 akak pun musykil, kenapa xnk cek awal2 kan?
    rupanya sebab husband dah sibuk nk kawen lain sebab kata isteri mandul. nauzubillah.....

    sepatutnya lepas kawen 2 thn still xdpt anak (pasangan tgl serumah dan melakukan hubungan dgn teratur dan tidak mengamalkan apa2 perancangan) dah boleh dirujuk ke klinik pakar untuk pemeriksaan lanjutan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..bukan taknak check..
      tunggu betul2 ready nanti baru nory pergi check kot..heheh..
      tak puas lagi hidup berdua...hikhikhik

      InsyaALLAH, ade rezeki ada lah...=)

      Delete
  3. assalamualaikum nory. takpelah sabar itu separuh dr iman. kita terima baik dan buruk. insyallah rezeki kita akan sampai jua. love you. dah buka email blum? bajet dah keluar tau:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...dah bukak dah emaill...baekkk punya pembentangan bajet...tenkiuu sheila..

      Delete
  4. In shaa Allah Allah dh aturkan aturan hidup kita dengan sebaiknya..

    ReplyDelete
  5. Tahniah...semoga hubungan tu akan kekal sampai bila2...Amin... Xpelah belum ada rezeki.. in shaa Allah satu hari nnt akan merasa juga anak sendiri.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH...one sweet day nnt kan..hee

      Delete
  6. Allah lebih mengetahui rezeki anak utk kalian... korg ok, should be ok yer...

    ReplyDelete
  7. Ziema yang baru nak masuk 5 bulan kahwin ni pun berderet orang tanya sabar jelah.

    Best apa kan honeymoon dulu. InsyaAllah, ada la tu rezekinya cepat atau lambat je. Yang penting hidup bahagia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kita honeymoon duluu...jom ziema...

      Delete
  8. Allah jadikan sesuatu bersebab kan.. jadi, Allah yg lebih mengetahui :)

    ReplyDelete
  9. Allah lebih mengetahui dan Allah adalah sebaik-baik perancang. :) Insyaallah, suatu hari nanti kan kak Nory ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiuu dear...insyaALLAH, one sweet day nnt..

      Delete
  10. Akak lg lama.. biasalah dah melepasi 2 tahun tu emosi pun dah stabil sikit. Bila stress lg susah nak lekat ;) kalau dah buat kerja tp takde juga. Itu tanda Allah belum izinkan lg. Yg penting usaha dan berdoa, jgn putus asa. Apa pun mmg kena redha dgn takdir kita. Kdg mmg ada org yg mcm tu kerana mereka tak lalu. Setiap org ada bahagian masing2. Kenalah jd manusia yg pandai jaga hati org lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nory tgh usaha taknak stress ni...hehe..
      insyaALLAH, smpai masa ada lah tu kan..

      Delete
  11. alah sis jan risau...rezeki memasing Allah dah tentukan...member sy 7 tahun kawen x dapat lagik anak..macam-macam orang kate kat dye...then,lepas 7 taun Tuhan bagi rezeki anak x berhenti...skunk dah ade 4 orang anak...orang pon still kate macam-macam....sampai membe sy tuh dah bosan ...skunk dye buat x layan jer kalau orang tanye pasal anak....kesimpulannya,yg penting dye bahagia ngan kehidupannya....don't worry,be happy....heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh rezeki kan...sekali dapat, berderet2 plak tu...itulah kuasa tuhan kan...subhaALLAH

      Delete
  12. dun worry..kalau Allah nak bagi.. kejap je dia leh bagi.. sesungguhnya Allah ialah perancang y terbaik :)) smga bhgia selalu...

    ReplyDelete
  13. Doakan yg terbaik..Insyaallah kalau rezeki ada nt dptlah tuh...:)

    ReplyDelete
  14. lama bru bls singgahan ke mari...sori yer :)
    mulut org kadang2x ssh nak ditutup...xpela..insya Allah ada rezekinya bila sampai waktu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah mulut orang kan, nory dah naik lali dah..hehe

      Delete
  15. semua yang berlaku bersebab kan nory. ade lewtew sebab kenapa kita tak dkurniakan lagi.. mungkin belum ready. mungkin jugak DIA nak bagi peluang untuk memperbaiki diri, kewangan dsb.. hehehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, maybe nak bagi kita gi honeymoon beramai2 dulu kot...nanti balik honeymoon kita peknen secara berjemaah..hehe

      Delete
  16. Same month la kita , bersabarlah..rezeki allah pasti ada..insyaallah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...some month yer, bolehlah celeberate sama2.hehe

      Delete
  17. jangan pernah rasa diri kita kurang.. jangan pernah rasa nak membandingkan dgn orang lain.. zana tgh belajar utk buat semua tu.. harapnya kita yang TTC ni akan kuat semangat selalu..

    jgn risau dear, Allah dah aturkan yang terbaik utk kita..

    ReplyDelete
  18. semoga nory kuat semangat yer.. kt dulu pun setahun lbh kawin baru mengandung.. lps dah x pikir tau.. yg gelihatinya .. mcm tak caya bila tahu mengandung pastu pikir.. bapa kali bersama bulan tu hahaha.. haru².. rezeki allahkan.. dia aturkan yg terbaik buat kt.. skrg anak pun dah 5 thn.. tp org nak mula dok tanya² blk xmoo anak lg ke.. pada hal tak rancang apapun...

    ReplyDelete
  19. huhuhu... akak adalah orang yg jeles dgn nory.
    tunggu 2 beradik tu besar skit baru leh nak jln2...
    nory, akak dulu pun buat treatment jugak utk dapatkan rayyan...
    hargailah masa skrg sbb nnt bila dh ada anak takleh la nak makan roti banjir kul 2 pagi lg hiihihi. kalu ada masa pun rasa nak dok rehat kat umah je...

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)