Followers

Thursday, February 28, 2013

Berhati-hati dengan panggilan +375 atau +371 atau 081 +

PERINGATAN PENTING : PDRM menegesahkan bahawa hebahan mengenai kod panggilan telefon antarabangsa tertentu, yang berupaya menyalin maklumat dan mengenakan cas yang tinggi kepada pemanggil adalah sahih.Orang ramai diingatkan agar tidak membuat panggilan kembalai terhadap nombor luar negara +375602605281, 37127913091 atau mana-mana nombor yang bermula dari +375, +371 atau +081 (missed call/ panggilan yang tidak dikenali)

Panggilan tersebut boleh membuatkan pemanggil dikenakan caj yang tinggi (premium rates) dan semua maklumat yang berada didalam telefon bimbit akan diambil sepantas 3 saat termasuk maklumat bank dan kad kredit sekiranya maklumat tersebut berada didalam telefon bimbit.

Selain itu, orang ramai juga diingatkan agar tidak menerima dan mengikut mana-mana arahan hyperlink yang diterima dari sumber yang tidak pasti atau diragui.Sentiasa berhati-hati bagi mengelakkandiri menjadi mangsa jenayah siber.

(sumber dari Facebook)


***********************************************************

Kalau tak silap minggu lepas, aku dapat 1 mesej dari nombor luar negara yang mengatakan kad sim aku menang cabutan bertuah..Nasib baik aku tak percaya..Aku ni dah lah mudah sangat terpedaya...Korang semua berhati2 pasni taw, kalau boleh nombor2 pin semua tu jangan save dalam henpon..Simpanlah kat tempat2 yang lebih selamat..

47 comments:

  1. kite dh dpt dh...missed call kul 5am..mmg idok le nak kol balik...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kalau tgk nombor2 pelik and tak kenal,mmg nory tak layann pon..heee

      Delete
  2. Ada terima smggu lepas 2x dpt no yang mcmnie...nasib baik x angkat.. tq sharing ya Nory

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 kali dia call yer...

      jgn angkat taw...hehe

      Delete
  3. assalamualaikum nory, sheila dgn suami dpt misscall dr no tu. nasib baik sheila jenis takkan angkat call dr no tak kenal, hahaha. alhamdullilah. kelmarin ada kwn blogger dah post entri cam nory ni. tp bab menang2 hadiah melalui phone, takyah cayalah. hehee♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ngan nory, kalau nombor tk kenal mmg nory tak jawab ...hee

      Delete
  4. zaman skrg byk scammer... so kena hati2... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasall...kena extra carefull pasni..

      Delete
  5. isshh baru tahu ...kak nak comment kat bahagian bawah entry ...lambat sikit loadingnye tak tahu kenapa

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo yeke,,,patutlah cari butang comment tk jmpa...hee

      Delete
  6. ishhhh bahaya betol la kan...mcm2 skang ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...mcm2 skrg ni...kena lbh bhati2 pasni

      Delete
  7. Replies
    1. betul3....extra carefull dimana saja kite berada

      Delete
  8. ada trbaca di fb..risaunya! tkut2 terlupa..huhu..

    ReplyDelete
  9. tak jumpe lagi kat facebook =='' tengs nory for the info :D

    ReplyDelete
  10. tak jumpe lagi kat fb nii ==' tengsss for the info !

    ReplyDelete
  11. uishhh kena be aware ni... tapi mujurlah ena ni jenis tak suka layan no yg tak dikenali atau no yang pelik2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati2 taw lepas ni....akan pon sama jenis tk layan nombor yg tk kenal..

      Delete
  12. Kene becareful la lps ni..thanks share info ni :-)

    ReplyDelete
  13. cis!!ape punye perangai pencurik!!grhh..
    thanx share tau..nk gtau mak lpas ni..bahye2..nk simpan no acc tempat lain..ish2..
    btw..ni pengikut baru kat sini.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah nory pon dah pesan kat mak nory jgak..

      Delete
  14. Kecoh dengan panggilan no nie ekkk... setakat nie x pernah dapat lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgh hot pasal isu ni...kena sentiasa berhati2 pasni..

      Delete
  15. tak pnh dpt lg pgglan mcm ni....tq 4 info...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati2 sbelum jawab panggilan...tgk nombor dulu baru jawab...klu tak kenal, jgn jawab

      Delete
  16. Kena hati-hati pasni...mintak izin nak share ^^

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. kena lebih bhati2 pasni, mcm2 kes skrg ni..

      Delete
  18. Wah tq kongsi mklumat pnting ni..

    ReplyDelete
  19. Ada juga dapat maklumat ini. Apa pun kita semua perlu berhati-hati.

    ReplyDelete
  20. wahhh bahayanya..huhuhu..thanks for info nory :)

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)