Followers

Sunday, December 9, 2012

Rumah sewa pon boleh nak berhias

Biasa dengar orang cakap, alaa tak seronok lah berhias rumah sebab bukan rumah sendiri,Tapi pendapat aku lain, rumah sewa ke rumah sendiri ke, yang nak tinggal kat rumah tu kite laki bini jugak, kat situ lah tempat berteduh, kat situ lah tempat nak isi perut, kat situ tempat memadu asmara, walaupon tak sebesar mana, kecik macam kotak ke, yang penting hari2 kita kena mengadap jugak kan.Balik keje penat2, sronok ke tengok rumah berserabut, bersepah2, semua org tak suka kan rumah bersepah2, smua orang nak rumah bersih, cantik, kemas.Macam aku, aku memang dah terdidik dr kecik, mak aku jenis yang sangat cerewet bab kebersihan rumah ni, die sangat menitikberat kan soal kekemasan dalam rumah, die paling "anti" rumah bersepah..
Kitorang mase kecik2 dulu, mak kerja, siang biasalah budak2 kecik kan suka menyepah2 ni, bila mak dah nak balik, masing2 kelam kabut kemas rumah, gilerr ko, kalau mak aku balik tengok rumah bersepah, mampuss aku..hahaha..Masa zaman anak dara plak, aku ni jenis suka berkurung dalam bilik, malas nyer nak berkemas, mak selalu pot pet,pot pet, bagi aku, alaa mak kan ade, mak boleh kemas punyer.Tapi bile dah kawen dah duduk rumah sendiri, walaupon rumah sewa, aku pon dah terikut cara mak aku, tak suka rumah bersepah, paling malas pon, seminggu sekali mesti nak mop rumah.Paling suka bile balik kerja , tengok rumah tersusun je, sinki bersih tanpa sebijik pon pinggan kotor, aku memang rimas tengok sinki penuh, mmg susah nak tengok sinki aku penuh ngan pinggan kotor, sebijik pon aku tak biarkan.
Aku bukanlah pandai sangat bab2 menghias rumah ni, janji nampak kemas, tak bersepah2, dah cukup dah..Memang ade keinginan nak hias cantek2 dengan perabot2 moden lah, sofa loren lah, tapi duit terhad, kalau nak kena beli satu2..Lgpon rumah kami ni kecik je, senang nak kemas..Tu pon kadang2 ngelat jgak..Lagi satu paling pantang longgok kain yang tak berlipat, memang aku spesis sama ngan mak aku, jenis yang angkat je baju dari ampaian, terus lipat, Walaupon malas cmne sekali pon, baju2 tu tetap aku lipat ,aku memang tak biar melonggok kat dalam bakul or atas katil, sebab nanti kedut2 malas nk iron...hahahah..

Lagi satu, selalu dengar org cakap "alaa ko takde anak lagi boleh nak kemas2 rumah,.aku anak kecik2 lagi,leceh lar"..Hurmm ni bukan pasal takde anak ke ade anak ke, yang penting hendak seribu daya kan..Mak aku ade bagi tips,didiklah anak2 tu dari kecik , ajar die berdisiplin, tegur die kalau die usik barang2 perhiasan, terapkan nilai2 disiplin dlm diri anak2 tu sedari kecik..Betul taw ckp mak aku, kitorang adik beradik bukan tak pernah kecik, bukan tak pernah jadi baby, boleh je mak aku menghias rumah, kitorang pon dah terdidik utk tidak menyepah2 rumah dengan brg2 mainan kami, kitroang mase kecik2 dulu, mainan 2 almari besar taw, tapi lepas main kitorang susun dan simpan balik..Haaa pandai kan mak aku didik anak2 nyer..hihihihi..Macehh mak...

14 comments:

  1. Rumah ida bersepah ya amat! Mushang yang salah! HAHA

    ReplyDelete
  2. rumah mila pun bersepah sebab kami berdua laki bini suka buat sepah haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh ganass tu...ahaksss....(aku pikir lain dhni)

      Delete
  3. dorang ni nak main lawan2 sepah ke ape? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal...sifu..jgn tgk taw gmbar rumah caye..maluu...kite nak rumah mcm sifu....boleh...hahaha

      Delete
  4. kemasnyaaaaa, suka suka suka... wahhhh ena ni suka kekemasan, memang tak boleh tengok sepah sikit.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. biar tak cantek,janji kemass cukuplah kan..hehe

      Delete
  5. Assalamualaikum nory. cantiknya rumah.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cntek ke sheila...belom cntek lg tu...angan2 nak rumah lagi cantekk...tp taktaw bile angan2 tu nak tercapai..hehehe

      Delete
  6. canteknya rumah. mesti blk hati pun rasa tenang je kan

    ReplyDelete
  7. Ishh...cantek tu tak lar...nory tak pndai sgt pon hias2 ni...janji kemas je cukuplah..heheh..

    ReplyDelete
  8. hai.. cari idea nak hias rumah sewa.. thanks bg idea..cantik umah awk :)

    ReplyDelete
  9. tips yang menarik tgh ajar diri jadi sabar untukajar anak kemas mainan...

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)