Followers

Wednesday, March 13, 2013

Cara / Prosedur Buat Passport Antarabangsa | Buku merah

Hari isnin aritu kan aku cuti, dah alang2 cuti, aku terus buat passport sekali.Kononnya pagi2 lagi nak bangun pergi imigresen, tapi tu semua poyo, pukul 10 baru aku sampai kat sana.Aku bawak mak aku teman sekali, adik aku pon buat passport jgak, sebab aku dah janji nak bawak dia sekali nanti.Aku kan kakak yang baik...hahahaha...puihhh!!

Sampai2 je aku dah terkena dengan "ulat passport". haa jangan ingat "ulat tiket" je ada, "ulat passport" pun ada.Imigresen lain aku tak sure lah ada ke tak, tapi kat Imigresen Puchong Utama ni ada.So, berhati2 jangan tertipu. Adik aku terkena,sebab dia tak buat gambar lagi, "ulat passport" tu suruh naik atas tgkap gambar and isi borang, dahlah gambar 2 keping dia caj RM12 , giler cekik darah betol..Aku buat kat kedai gambar segera jgak, baru RM8, siap dapat 4 keping lagi..Lagi satu bab isi borang, masa sampai, die suruh terus naik tgkat 1 tu amik gambar dan isi borang, aku pon follow jela, isi borang kecik cinonet tu pon dia caj RM1, dah lah tulisan tak lawa...Mak aku ambilkan no.giliran kat bawah, petugas kat kaunter tu siap bagi borang free lagi..Aduhh terkena aku..


Kitorang hampir2 tak dapat nombor,sebab sehari limit 200 orang je untuk buat passport, mak aku bodek, dapat jugak, cuma petugas tu dah cakap awal2, kalau pukul 5ptg nombor kitorang tak naik2 jugak, jangan mengamok plak..hahaha...Bagi sesiapa nak buat passport,sila datang pagi2 sebelum pukul 8 taw untuk mengelakkan nombor habis.Lepas dapat nombor, kitorang pergi sarapan dulu, pastu jalan2 kat Carrefour yg berdekatan, pastu dah tak taw nak buat apa, kitorang balik rumah tidor dulu..Lepas pukul 2ptg, kitorang datang balik, banyak nombor yg pemiliknya dah balik, so, nombor kitorang selamat dipanggil pada pukul 3.45petang...Phewww, Nasib baik takbernanah montot menunggu..huhu..

Urusan buat passport ni simple je, sekejap je lepas bagi semua dokumen kat kaunter, kena tunggu nombor naik lagi untuk urusan pembayaran..RM100 untuk 2 tahun  &  RM300 untuk 5 tahun..



Ni contoh borang "cinonet" yang perlu diisi, jangan lupa sediakan gambar 2 keping, dan jangan lupa bawak I.C..Bagi yang bawah umur 18 tahun, perlu bawak surat beranak sekali taw.Dan jangan lupa bawak ibu/mak sekali..Macam kes adik aku, mak aku kena tunjuk IC dan tandatangan pada borang tu..Haa tengokkk, jangan sesekali derhaka dengan ibu kita, nak gi luar negara pon tak lepas taw tanpa restu dan tandatangan ibu..Ingat tu adik2 kat luar sana..heeee..


Lepas dah setel bayar semua, petugas tu cakap passport kitorang tak sempat nak siap haritu, patutnya 2 jam je dah boleh siap. tapi sebab kami datang lambat, so terpaksa akur yang passport siap keesokan harinya.Tapi jangan risau, urusan ambik passport tu senang kacang goreng je, tak sampai 10 minit pon..Aku pergi pukul 8, terus menonong ambik nombor tanpa beratur, pastu naik tingkat 1, tak sempat nak panas montot, nombor aku dah naik..Peringatan!!!!!, passport kena ambil sendiri yer, tak boleh orang ambilkan sebab kita kena tandatangan dan cap jari dengan jari kita sendri...hehehe.

Dan akhirnya, Buku Merah dalam genggaman...Tetiba nak nyanyi, "Buku merah jangan lupa bawa,moga2 belum tamat tempohnya, kali ini kita pergi lebih lama ,pergi lebih jauh"""lalalalalalaaa...

*muka sememeh giler macam rupa orang dah beranak enam je..kahkahkah...ahh lantakk situ..kuikuikui...

OKBYE!!!


30 comments:

  1. tak pnh buat passport...hehehe...dulu kena blacklist dgn ptptn... skrg sdh clear nama tp duit plk xde nk g berjln2...hehehhe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAAA...NAMA DAH CLEAR BOLEHLAH GI JALAN2...
      NORY PON PEGI DEKAT2 JENI..HEHE

      Delete
  2. assalamualaikum nory. hahaha buat kat Putrajaya kan best. siap semua dalam masa 1 hari. hahaha bestnya bawa buku merah jejalan. next month ke pergi? take care dear. jgn lupa fridge magnet untuk sheila ye ♥♥♥

    ReplyDelete
  3. KAT SINI 2 JAM BOLEH SIAP, TAPI SBB NORY PUNYE GILIRAN LAST2 MINIT, TAK SEMPAT NAK SIAP HARITU JUGAK....HEHE

    ReplyDelete
  4. huuu ena dah lama tak renew passport ena, sejak ke london dlu la.... rasa nak buat yg baru, nk g singapore t

    ReplyDelete
    Replies
    1. WAAHHHH ENA, KEMAIN GI LONDON GITUU...TAK AJAK AKAK PON....HEHEHE..

      Delete
  5. haha tgok no dia mmg tak ley than smpai beribu ribu,,gileer lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nombor je beribu,,,

      tapi sbnarnyer ratus je...heee

      Delete
  6. Wah siap berpaspot lg..mesti jauh bjalan ni..kiki

    ReplyDelete
  7. THANKS AKAKKKKKKKKKK.....ONIEPUN NAK BUAT PASSPORT,NAK BERJALAN GAK,HIKKK..AKAK NAK G MANA?INDON KE?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak gi dekat2 je dulu...
      gi indon kena bawak duit byk2 baru best shopping..
      akak takde duit..heehee

      Delete
    2. akakkk,serius kena bawak mak? kalau ayah je tak ley eh? sebab mak onie busy niaga,wuuu

      Delete
  8. untunggg laaa nak pegi bercutii tak ajak titeww pon :P jelir sampai terputus lidah. kohkohkoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. heyyyy....potong lidah tu kang arrr....

      hahahaha

      Delete
  9. dh ade passport nie kalau dh expired n nak renew, senang je, masuk dlm machine je..xyah beratur pjg2 mcm wat passport...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa penah dengar pasal tu..
      tapi cawangan tertentu je kan yg ade mesin tu..
      kalau tak silap kat kelana jaya kot...
      lagi,,kat mana ek??

      Delete
  10. Salam =)

    Dah follow balik. Meh baca entri baru. ^_^

    p/s : best giler suami chef. hari2 makan sedap heheh.

    ReplyDelete
  11. salam..

    sepupu ajak g bali.. passport x wat lg.. kompom last mint t bru wat.. hehe..

    jmpot follow..
    alfakhishah.blogspot.

    ReplyDelete
  12. salam..

    sepupu ajak g bali.. passport x wat lg.. kompom last mint t bru wat.. hehe..

    jmpot follow..
    alfakhishah.blogspot.

    ReplyDelete
  13. wahh seronoknye pergi jln2... dah lame x jln2 hehehe ..have fun yer sis

    ReplyDelete
  14. wah nak jalan mana kak..nad pun x pnh ade pasport

    ReplyDelete
  15. wah! thanks kak informasi, alhamdulillah..

    ReplyDelete
  16. THANX FOR D INFO ...PSETIME NAK BUAT PASSPORT NIH...HUHUHUHU...
    TAKUT GAK KENE TIPU...RM1 PON, PENAT WOOO NAK DAPAT...HIKHIKSSS....

    ReplyDelete
  17. Bukan gmbr passport berlatar belakang kan putih ker??

    ReplyDelete
  18. Thank you for the pengalaman. memang berhajat nak buat benda ni . nasib baik sharing pasal ulat passport tu :)

    ReplyDelete
  19. Loorhh..saya bulan 9 baru umur 18...so nak kene bwak mak ayah ke? Skrg bulan 5

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)