Followers

Tuesday, October 9, 2012

Cara rebus buah zuriat

Setelah berzaman buah zuriat dok terperap kat dlm laci, baru smlm kitorg rebus.Tak taw lah kenapa, baru skrg kitorg nk rebus buah tu.Tiba2 je lepas makan malam, dgr hubby bertukang kat dapur, aku pon pergilah intai, rupanya die tgh mengetuk buah zuriat.Serius keras beb kulit buah tu, dengar mcm org tgh bertukang je, mesti jiran bwh umah aku tertanya2 apa lah org atas ni dok bertukang mlm2 buta ni.Alaaa xdelah mlm sgt pon, baru kul 8.30 mase tu.Releks arr..hehe
Percubaan pertama membelah dgn pisau cinonet dan lesung batu.Hasilnya, mmg x kemana, kerass mak datok kulit nyer..Takpe2 kita ketuk lagi.Mcm mana pon, ini malam kena kasi pecah..haha

Percubaan kedua, tudia haa, lesung batu mmg tak lut, gune hammer plak, tgk cmne nnt boleh pecah ke tak..haha..Jahanam pisau aku..

Akhirnya terbelah jgak, tapii...ade lagi taw, tempurung kecik plak nk kena belah lagi.Tapi yg ni taklah sekeras kulit luar tadi.Lega buah zuriat dah selamat di belah2.
Ok, dah ready utk direbus, dlm gmbar ni baru sebiji, syarat kena 2 biji kan..Lg sebijik tgh ondway kena belah time ni..
Haa..yg ni barulah complete 2 biji kesemuanya.Jgn lupa basuh sikit yer, jgn basuh ngan sabun dah lar, haha..Lepas tu, rebuskan dgn 2 cawan air.Rebus sehingga tggal secawan dan warna air menyerupai air teh o..Jgn plak korg tambah gula bagai, hilang plak khasiat nyer , tak mujarab plak nnt.hehe
Rebus smpai air die kaler mcm ni, kongsilah secawan dgn hubby.Sebelum minum baca lah doa mohon zuriat.."Robbi Hablee Minladunka Zurriyatan Toiyiban ,Innaka samee'u du'a " Amiinnn...
Nak taw rasa die mcm mane, rasa mcm "Dew...Dew...The dew.." hehehe/...taklah, rase die agak payau sikit, dan tekak aku mmg susah sikit nk terima, tp nk anak punya pasal, ko telan jela labu, hubby minum mcm minum air teh o, siap bertambah lg..Nasib baik tak cicah ngan biskut skali.Pelik aku...hohoho..
Ya Allah Ya Tuhan ku , berkatilah segala usaha2 kami dan perkenankanlah doa kami utk memperolehi zuriat.Amiiinnn...

38 comments:

  1. Sshkan nk bukak..husband kite kopek smp melantun2 buah zuriat tuh,.hehe..amin3

    ReplyDelete
  2. Kan.. susah kan.. ida pun! Hubby siap pergi luar rumah lagi.. takut tiles dapur pecah. asyik ketuk ketuk dgn hammer! HAHHAHA


    Ida takleh go dgn air dia.. eeewww.. tapi gagah minum jugak... ;p

    ReplyDelete
  3. @Falsyahaah keras betul..jahanam pisau dibuatnya..hehe

    ReplyDelete
  4. @::EIDA:: haah eida, susah giler..air nya nory pon tak lalu nk minum..Tu pon pksa gak telan...aduiyaiii..

    ReplyDelete
  5. Tak pernah plak aku dengar pasal buah nie. Amin Amin.hope berhasil untuk kamu

    ReplyDelete
  6. Oo..first time tahu ada buah ni. InsyaAllah.. byk2 berdoa. semoga ada rezeki (^_^)

    ReplyDelete
  7. insyaallah...
    ade la rezeki tu..
    amin2..

    ReplyDelete
  8. oct 2012 try... menjadi x usaha ni? =)

    ReplyDelete
  9. oct2012 post ni... menjadi tak? hehee =)
    nak try jugak ni...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...
    Mmg susah nk belah buah zuriat ni..hubby sy pakai gergaji besi..senang sgt..try la guna gergaji besi

    ReplyDelete
  11. nk dpt kt mne buah to.??ap kebaikn dia ek..?

    ReplyDelete
  12. aku pun ada kirim mak mentua aku g umrah arie tue buah yg nie.. msh lagi dlm laci aku .. xtau bila lagi nk mnm nyer..hehe.. aku pun blom ada ank lagi 2 thn lebih dh kawen ..sedihh arr..

    ReplyDelete
  13. mane nak dapat buah ni....??

    ReplyDelete
  14. Saya baru nak mencuba buah ni,cuma nak tau,2 biji ni blh guna sekali rebus je ke?atau blh buat berulang kali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. BOLEH GUNA BUAH TU SMP AIR DIA JD PUTIH ..

      Delete
    2. boleh guna berulang kali smp air jadi putih sis :)



      Delete
  15. kami pakai hammer dan pisau. alhamdulillah. semoga usaha kita ini dirahmati oleh Allah Yang Maha Pemberi Rezeki itu. Amin.

    ReplyDelete
  16. Salam,

    Buah Zuriat Adam Hawa ini datangnya dari tanah arab terutama dari mekah, ia sebagai petua iktiar untuk hamil,sebagai ubat untuk merawat kesuburan. bukan sebagai penentu untuk dapat anak atau tidak, namun tidak salah mencuba, dan ramai juga yang telah berjaya hamil dengan usaha kecil ini dan dengan izin Allah, Allah nak beri itu dengan bermacam cara. selain utk kehamilan, ia juga bagus merawat piriod yang tak teratur, melawaskan ovum dan membantu kesuburan lelaki juga. kaedah penggunaannya berbeza2 namun semuanya boleh digunapakai

    bagi sesiapa yang mencari buah zuriat adam hawa ini, tidak perlu lagi susah hati, kerana saya juga ada memasarkan dari tanah arab, ada berbagai jenis, ada yang dah siap kapsulkan, ada yang sudah dijadikan pati jus, ada yang sudah dihancurkan dan masih belum proses pun ada.

    bagi semua yang sedang mengusahakan mendapatkan zuriat, saya sarankan sangat untuk mengamalkan bersama2 debunga kurma, debunga kurma ini adalah debu dari pohon kurma, bagus utk menguatkan rahim, mengurangkan risioko keguguran, merawat sperma yang rosak dan memekatkan air mani

    cara penggunaan setiap produk akan diberikan bersama barangan

    anda boleh SMS 0194344930 untuk mendapatkan harga, juga boleh click link dibawah ini utk testimoni

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=204053036393923&set=a.204052783060615.53496.145535915578969&type=3&theater

    ReplyDelete
  17. Thanks dear,cik pelita pun baru je dapat. bos bagi 2 biji bawak dari mekah,excited nak try..

    ReplyDelete
  18. Kalu nak dpt anak perempuan.. Isteri je ke kena minum.. Kalau suami minum juga takut dpt anak lelaki lg.. Saya dah ada 4 anak lelaki

    ReplyDelete
  19. Salam.. mmg keras untuk belah buah zuriat ni. perlukan tenaga kaum lelaki. kalau kita perempuan ni, lambat lah sikit nak siap minum air buah zuriat ni. hehe. anak rezeki Allah.. buah zuriat ni hanyalah salah satu ikhtiar kita. Alhamdulillah mmg ramai yg berjaya hamil selepas amalkan buah zuriat bersama suami isteri. mmg bagus amalkan buah zuriat ni bersama debunga kurma, pati delima.. Apa yang penting jgn putus asa, sentiasa berusaha, bykkan berdoa dgn doa-doa mohon zuriat dan bertawakkal :)

    Dekat blog saya www.nakhamil.com ada jual buah zuriat. tapi bukan dlm bentuk raw. tak payah belah n rebus dan sebagainya. buah zuriat kami ialah 'Kapsul Buah Zuriat Rezeki Ilahi', dlm bentuk kapsul, sng nak makan n amal bersama suami :) selain tu sesiapa yg tengah usaha nak hamil boleh amalkan bersama serbuk debunga kurma, pati delima, zinc (pekatkan air mani suami, tambah sperma), b complex (sbg asid folik) ovulation test kit (check waktu subur) n pregnancy test kit. Sesiapa yang tengah cuba untuk hamil boleh sms/wasup sy 013-3699505 (Puan Ila) :)

    ReplyDelete
  20. Jom ke page Set Ikhtiar Hamil Buah Zuriat Debunga Kurma, cara mudah, cepat dan berkesan untuk mendapatkan khasiat buah zuriat.. 019 451 1649

    https://www.facebook.com/BuahZuriatDebungaKurma?ref=hl

    ReplyDelete
  21. salam..time period boleh minum ke..ke kena minum tome mana.

    ReplyDelete
  22. DAH BERJAYA PREGGY KE SIS??

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah baru lepas kopek buah zuriat tp kalau kopek 3 biji sekali bole ke?? Kalau rebus 3 biji sekali pun bole ke??

    ReplyDelete
  24. blh ke rebus sebiji je?satu je ada ni kawan bagi

    ReplyDelete
  25. satu pun boleh tiada kaitan 2atau sebagainya.....yang dimahukan khasiat dari buah itu...buah itu tak buat hamil tapi khasiatnya memperbaiki kesihatan dalaman wanita dan lelaki...jangan kata minum air tu kompom boleh hamil...ini usaha sahaja...insyaAllah kalau betul niat Allah akan kabulkan.....jangan salah faham tentang buah tersebut....

    ReplyDelete
  26. 1 pun boleh..yang kita nak khasiat dari buah tu bukan sebab buat itu anda hamil...jangan salah faham...nanti rosak iman....ini sekadar usaha membaiki kualiti dalaman wanita dan lelaki....yang lain semua ketentuan Allah.

    ReplyDelete
  27. satu pun boleh tiada kaitan 2atau sebagainya.....yang dimahukan khasiat dari buah itu...buah itu tak buat hamil tapi khasiatnya memperbaiki kesihatan dalaman wanita dan lelaki...jangan kata minum air tu kompom boleh hamil...ini usaha sahaja...insyaAllah kalau betul niat Allah akan kabulkan.....jangan salah faham tentang buah tersebut....

    ReplyDelete
  28. Bisa direbus berapa kali sampai rebusan jadi berwarna bening?

    ReplyDelete
  29. Salam, saya baru seminggu minum air buah zuriat... mudah mudahan saya lekat.. dah setahun kawin belom ada baby lagi... in shaa Allah smoga Allah makbulkan doa saya... taniah sis sudah ada anak ...

    ReplyDelete
  30. Salam
    Nak tanye , kalau waktu haid boleh minum air rebusan buah zuriat ini ke ?

    ReplyDelete
  31. Alsalam Alikom w rahmt Allah w Barakatuh tuan/puan, This is Wagas Al-shafea, aku dah grad last December dari University Technology Petronas(UTP), saya dari Makkah, dan aku buleh supply Buah Zuriat dan Serbuk debunga kurma dari negara saya, kalua na, harap inform me, buleh PM saya untuk harga and how to hantar.

    Please reply me by English.

    Trima Kasih
    Whatsapp
    00966544063721

    ReplyDelete
  32. Rmh pak mertua ada tanam,pokok menjalar kat pagar.Buah yu hiris2 n rebus

    ReplyDelete

* Sila2 kan lah tinggalkan jejak anda disini.
* Terima Kasih ..=)